Członkinie Koła Gospodyń Wiejskich Jagodzianki z Jezierzan dzielą się z nami przepisami kuchni Pomorza Zachodniego. Czy wiesz, jak zrobić pierogi z halibutem i dorszem po jezierzańsku? Sprawdź ten przepis!
Niektórzy twierdzą, że takiej nie ma, tymczasem, jak przekonują członkinie KGW Jagodzianki z Jezierzan, tutejsza kuchnia jest zaskakująco różnorodna, a smaków regionu najlepiej spróbować podczas konkursów kulinarnych, jarmarków czy dożynek. Dużo jezior, stawów oraz bliskość morza spowodowały, że najpopularniejszym produktem regionalnym stały się tutaj ryby.
Pierogi po jezierzańsku
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej,
- pół łyżeczki soli,
- 4 łyżki oleju,
- 250 ml gorącej wody.
Składniki na farsz:
- 200 g filetu z dorsza,
- 200 g filetu z halibuta,
- duża cebula,
- spory pęczek kopru,
- 200 g ugotowanych ziemniaków,
- 100 g masła,
- 20 g kaparów,
- śmietana 30%,
- odrobina startej skórki cytryny,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Do miski przesiać mąkę, dodać sól, olej i szklankę gorącej wody. Wyrobić ciasto. Kulę zawinąć w folię i odłożyć na 30 minut.
- Filety ugotować w lekko osolonej wodzie – krótko, aby temperatura w środku ryby nie przekraczała 50°C. Następnie widelcem rozdrobnić kawałki mięsa rybnego i wystudzić. Ziemniaki ugotować, wystudzić i zemleć. Cebulę drobniutko posiekać i podsmażyć na maśle, dodać posiekany koper, kapary oraz łyżkę śmietany. Przyprawić solą, pieprzem i startą skórką cytryny. Wszystko wymieszać.
- Ciasto cienko rozwałkować i wycinać kółka. Na środek nakładać farsz. Składać na pół i sklejać boki. Partiami wkładać do wrzątku. Gotować 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
- Podawać na półmisku posypane koprem.
Przepisy dzięki uprzejmości KGW Jagodzianki w Jezierzanach
Tekst, zdjęcia, przygotowanie potraw: Katarzyna Bela-Sierszeńska
Ten artykuł pochodzi z wydania top agrar Polska 9/2024
czytaj więcej