StoryEditor

Przepis na św. Marcina: Konfitowane piersi gęsie z modrą kapustą i pyrą jak z ogniska

Do Polski powoli wraca dawna tradycja jedzenia gęsiny w dniu imienin św. Marcina. Z tej okazji KGW Feniks przygotowało przepis na konfitowane piersi gęsie z modrą kapustą i pyrą jak z ogniska

09.11.2024., 10:00h

Gęsina na św. Marcina

Do Polski powoli wraca dawna tradycja jedzenia gęsiny w dniu imienin św. Marcina. Jak głosi legenda, w IV w. duchowny Marcin – kandydat na biskupa francuskiego miasta Tours ukrył się w gęsiarni z nadzieją, że uniknie objęcia urzędu, jednak ptaki te głośnym gęganiem wydały miejsce jego kryjówki.

image
Gęsina - KGW Feniks
FOTO: Katarzyna Sierszeńska

Konfitowane piersi gęsie z modrą kapustą i pyrą jak z ogniska

Składniki:

  • 4 piersi gęsie ze skórą,
  • 1,5 l tłuszczu z gęsi,
  • tymianek, rozmaryn, 1 główka czosnku, 2 liście laurowe, sól i świeżo zmielony pieprz.

Przygotowanie:

Piersi gęsie umyć, osuszyć i przełożyć do miski. Natrzeć solą i pieprzem, obłożyć ziołami i czosnkiem. Przykryć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na 2–3 doby. Po tym czasie w garnku zacząć podgrzewać tłuszcz gęsi. Mięso oczyścić z marynaty. Włożyć mięso do tłuszczu – tłuszcz nie powinien się gotować, tylko delikatnie „mrugać” przez 2 godziny. Po tym czasie piersi ostudzić i przed podaniem delikatnie podsmażyć na tłuszczu gęsim (tylko stronę ze skórką – wtedy mięso będzie miękkie, a skórka chrupiąca). Piersi podawać pocięte na cienkie 2-cm paski.

Katarzyna Sierszeńska
Autor Artykułu:Katarzyna Sierszeńska
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
12. listopad 2024 19:01