StoryEditor

Przepis na szybkie śniadanie na ciepło – szakszuka

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, szczególnie, gdy przed nami cały dzień fizycznej pracy. By naładować baterie o poranku proponuję pożywną szakszukę.
12.09.2019., 13:09h
Na polskich stołach głównym śniadaniowym posiłkiem są kanapki, ewentualnie kiełbasa na ciepło lub jajecznica. Zarzuciliśmy tradycję celebrowania śniadań, podczas których jest i danie ciepłe i zimna przekąska. A wszystko przez codzienny pośpiech. Niestety nie jest to dla nas zdrowe. Zatem w tym miesiącu w dziale kulinaria skupiłam się właśnie na ciepłych śniadaniach - pożywnych i smacznych, ale zarazem dość prostych i zazwyczaj szybkich w przygotowaniu. By nie zanudzać Was tradycyjnymi polskimi przepisami, postanowiłam sprawdzić, co o poranku jedzą rolnicy (i nie tylko) poza granicami naszego kraju. Naszą kulinarną wycieczkę zaczniemy dość daleko, bo blisko 4 000 km od Polski – na Bliskim Wschodzie. To właśnie z tej części świata pochodzi szakszuka. W różnych wersjach przygotowywana jest zarówno w Izraelu, jak i Tunezji, Jemenie, czy Maroko. Potrawy różnią się między sobą dodatkami i przyprawami.
Moim zdaniem szakszuka to jedno z najlepszych dań, w których bazą są kurze jaja. Przygotowanie szakszuki jest banalnie proste i nie zajmie więcej niż 10 minut. Sama nazwa potrawy oznacza w dosłownym tłumaczeniu miszaninę, a nawet jak podaje wikipedia wielki bałagan. Jest aromatyczna, pikantna i pobudzająca do życia z samego rana.

Czego potrzebujesz (na jedną porcję)?
  • 3–4 jajka,
  • puszka pomidorów krojonych bez skóry lub około 1 kg świeżych pomidorów,
  • średnia cebula,
  • 2–3 ząbki czosnku,
  • masło do smażenia,
  • łyżka oregano i bazylii,
  • pół łyżeczki chili,
  • sól.

Przygotowanie:
Jedną cebulę i 2–3 ząbki czosnku poszatkuj i zeszklij na maśle.
Do czosnku i cebuli dodaj puszkę pomidorów.
Pomidorową miesznakę dopraw oregano, chili i solą. Duś na wolnym ogniu, by pomidory odparowały.
Zrób dziurki w masie pomidorowej i wbij w nie jaja i szybko dosól. Przykryj patelnię i gotuj szakszukę, do czasu aż białka się zetną, ale żółtka pozostaną rzadkie. Dopraw świeżą lub suszoną bazylią.
Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
02. listopad 2024 17:43