Papryka faszerowana
SKŁADNIKI:
300 g filetu z kurczaka lub indyka,przyprawy: po 1 łyżeczce kurkumy, oregano i kminu rzymskiego, po 1/2 łyżeczki cynamonu, słodkiej papryki, ostrej papryki,
5 czerwonych papryk, 1/4 szklanki surowej kaszy jaglanej,
1 cebula, 1 ząbek czosnku, 300 g cukinii (1 mała),
1/2 puszki pomidorów,
8 łyżek tartego sera do zapiekania (np. mozzarelli, provolone), oliwa extra vergine, sól i pieprz.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Mięso rozbić na filety, pokroić w kostkę. Zamarynować i wymieszać z 2 łyżkami oliwy extra vergine. Papryki przekroić wzdłuż na pół, wyciąć gniazda nasienne. Wrzucić je na wrzątek i blanszować przez ok. 3 min. Dwie połówki papryki pokroić w kosteczkę, resztę ułożyć w naczyniu do zapiekania i posolić od środka.W oddzielnym garnku zagotować 3/4 szklanki wody, wrzucić kaszę jaglaną, posolić i gotować pod przykryciem przez ok. 15 min, aż kasza będzie miękka i wchłonie cały płyn. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać starty czosnek oraz pokrojoną paprykę i chwilę podsmażyć. Zwiększyć ogień, dodać mięso i szybko obsmażyć z każdej strony. Dodać startą na tarce nieobraną cukinię, stale mieszając, smażyć jeszcze ok. 5 minut. Dodać posiekane pomidory z puszki, doprawić wszystko solą i pieprzem i zagotować. Dodać kaszę jaglaną, wymieszać i gotować przez 2 minuty. Farszem wypełnić połówki papryk. Piec 25 minut w 180°C. Następnie posypać tartym serem i zapiekać jeszcze przez 5 minut.