StoryEditor

Przepis na zupę rybną od Koła Gospodyń Wiejskich [Kuchnia Pomorza Zachodniego]

Członkinie Koła Gospodyń Wiejskich Jagodzianki z Jezierzan dzielą się z nami przepisami kuchni Pomorza Zachodniego. Jak zrobić idealną zupe rybną? Sprawdź ten przepis!

27.09.2024., 08:00h

Niektórzy twierdzą, że takiej nie ma, tymczasem, jak przekonują członkinie KGW Jagodzianki z Jezierzan, tutejsza kuchnia jest zaskakująco różnorodna, a smaków regionu najlepiej spróbować podczas konkursów kulinarnych, jarmarków czy dożynek. Dużo jezior, stawów oraz bliskość morza spowodowały, że najpopularniejszym produktem regionalnym stały się tutaj ryby.

image

"Wsi się trzeba nauczyć". Dla działaczki KGW Jagodzianki wszystko jest możliwe!

Zupa rybna z Jezierzan

Składniki:

  • 60 dkg–1 kg mintaja lub dorsza,
  • ok. 3 l wody,
  • 3 średnie ziemniaki,
  • 1 większa marchew,
  • ¼ selera,
  • 1 kostka rosołowa,
  • kawałeczek imbiru,
  • trawa cytrynowa,
  • 1 ząbek czosnku,
  • średni por,
  • cebula,
  • papryka,
  • pomidory bez skóry,
  • łyżka oleju lub masła,
  • puszka mleka kokosowego,
  • sól i pieprz cytrynowy,
  • szczypta przyprawy tajskiej lub indyjskiej,
  • kolendra do posypania.

Przygotowanie:

  1. Do gotującej się wody wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew i seler. Dodać imbir, trawę cytrynową i czosnek. Gotować prawie do miękkości.
  2. Pokrojone pomidory, paprykę, pora i cebulę zeszklić i poddusić na patelni.
  3. Gęstą część z puszki mleka kokosowego rozrobić z gorącym wywarem. Resztę zatrzymać do rozrzedzenia zupy w razie potrzeby.
  4. Do zupy dodać warzywa z patelni i gotować do miękkości. Dodać przyprawy oraz pokrojoną z grubsza rybę i gotować jeszcze przez 10 minut.
  5. Na końcu wlać mleko kokosowe. Zupę podawać posypaną świeżą kolendrą.

Przepisy dzięki uprzejmości KGW Jagodzianki w Jezierzanach

Tekst, zdjęcia, przygotowanie potraw: Katarzyna Bela-Sierszeńska

Katarzyna Sierszeńska
Autor Artykułu:Katarzyna Sierszeńska
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
15. listopad 2024 20:18