Niektórzy twierdzą, że takiej nie ma, tymczasem, jak przekonują członkinie KGW Jagodzianki z Jezierzan, tutejsza kuchnia jest zaskakująco różnorodna, a smaków regionu najlepiej spróbować podczas konkursów kulinarnych, jarmarków czy dożynek. Dużo jezior, stawów oraz bliskość morza spowodowały, że najpopularniejszym produktem regionalnym stały się tutaj ryby.
Zupa rybna z Jezierzan
Składniki:
- 60 dkg–1 kg mintaja lub dorsza,
- ok. 3 l wody,
- 3 średnie ziemniaki,
- 1 większa marchew,
- ¼ selera,
- 1 kostka rosołowa,
- kawałeczek imbiru,
- trawa cytrynowa,
- 1 ząbek czosnku,
- średni por,
- cebula,
- papryka,
- pomidory bez skóry,
- łyżka oleju lub masła,
- puszka mleka kokosowego,
- sól i pieprz cytrynowy,
- szczypta przyprawy tajskiej lub indyjskiej,
- kolendra do posypania.
Przygotowanie:
- Do gotującej się wody wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew i seler. Dodać imbir, trawę cytrynową i czosnek. Gotować prawie do miękkości.
- Pokrojone pomidory, paprykę, pora i cebulę zeszklić i poddusić na patelni.
- Gęstą część z puszki mleka kokosowego rozrobić z gorącym wywarem. Resztę zatrzymać do rozrzedzenia zupy w razie potrzeby.
- Do zupy dodać warzywa z patelni i gotować do miękkości. Dodać przyprawy oraz pokrojoną z grubsza rybę i gotować jeszcze przez 10 minut.
- Na końcu wlać mleko kokosowe. Zupę podawać posypaną świeżą kolendrą.
Przepisy dzięki uprzejmości KGW Jagodzianki w Jezierzanach
Tekst, zdjęcia, przygotowanie potraw: Katarzyna Bela-Sierszeńska
Ten artykuł pochodzi z wydania top agrar Polska 9/2024
czytaj więcej