
Pączki ziemniaczane z grzybami
Składniki na ciasto:
- 200 g ugotowanych ziemniaków,
- 2 jajka,
- 20 g świeżych drożdży,
- 150 ml ciepłego mleka,
- 40 g cukru,
- 50 g masła,
- 500 g mąki krupczatki,
- 40 ml rumu,
- szczypta soli.

Składniki na nadzienie:
- 300 g świeżych lub mrożonych leśnych grzybów,
- 1 duża cebula,
- 80 g masła,
- liść laurowy i ziele angielskie,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- pieprz i sól.
Przygotowanie:
Z drożdży, łyżki cukru, łyżki mąki i 50 ml mleka przygotować zaczyn i odstawić do wyrośnięcia. W misce umieścić mąką, resztę cukru, sól, rozgniecione ziemniaki, jajka i roztopione masło. Dodać zaczyn i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na dwie godziny.
Cebulę posiekać, grzyby sparzyć, odcedzić i podsmażyć z cebulką na maśle z przyprawami. Podlać wodą z grzybów. Podsmażyć. Posiekać całość i dodać sos sojowy. Wystudzić.
Ciasto zarobić, podzielić na porcje, nadziać grzybami i ulepić pączki. Odstawić do wyrośnięcia pod ściereczką. Smażyć na gorącym oleju rzepakowym przez dwie minuty pod przykryciem. Odwrócić na drugą stronę, smażyć bez przykrycia. Podawać z sosem grzybowym, posypane tymiankiem.

Katarzyna Sierszeńska