StoryEditor

Przepisy na jesień - Pączki ziemniaczane z grzybami

Grzyby leśne to prawdziwy skarb jesieni, o ogromnym potencjale kulinarnym. Oferują nie tylko wyjątkowy smak i aromat, ale także mnóstwo wartości odżywczych. Od lat są nieodłącznym elementem polskiej kuchni, obecnym zarówno w starych, jak i współczesnych recepturach. Zapraszamy na porcję grzybowych inspiracji.
25.10.2023., 14:10h

Pączki ziemniaczane z grzybami

Składniki na ciasto:
  • 200 g ugotowanych ziemniaków,
  • 2 jajka,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • 150 ml ciepłego mleka,
  • 40 g cukru,
  • 50 g masła,
  • 500 g mąki krupczatki,
  • 40 ml rumu,
  • szczypta soli.
Składniki na nadzienie:
  • 300 g świeżych lub mrożonych leśnych grzybów,
  • 1 duża cebula,
  • 80 g masła,
  • liść laurowy i ziele angielskie,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • pieprz i sól.
Przygotowanie:
Z drożdży, łyżki cukru, łyżki mąki i 50 ml mleka przygotować zaczyn i odstawić do wyrośnięcia. W misce umieścić mąką, resztę cukru, sól, rozgniecione ziemniaki, jajka i roztopione masło. Dodać zaczyn i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na dwie godziny.
Cebulę posiekać, grzyby sparzyć, odcedzić i podsmażyć z cebulką na maśle z przyprawami. Podlać wodą z grzybów. Podsmażyć. Posiekać całość i dodać sos sojowy. Wystudzić.
Ciasto zarobić, podzielić na porcje, nadziać grzybami i ulepić pączki. Odstawić do wyrośnięcia pod ściereczką. Smażyć na gorącym oleju rzepakowym przez dwie minuty pod przykryciem. Odwrócić na drugą stronę, smażyć bez przykrycia. Podawać z sosem grzybowym, posypane tymiankiem.

Autorki przepisu od lewej: Justyna Zaręba, Paulina Koprucka, Marta Ignasiak-Kciuk - KGW w Błażejewie.


Katarzyna Sierszeńska
Katarzyna Sierszeńska
Autor Artykułu:Katarzyna Sierszeńska
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. listopad 2024 00:29