Risotto z borowikami składniki:
- 10 kawałków suszonych borowików,
- 1 l bulionu warzywnego,
- ½ cebuli,
- 1 ząbek czosnku,
- 5 łyżek masła,
- 150 g świeżych lub mrożonych borowików,
- 200 g ryżu do risotto,
- 80 ml białego wina,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz,
- 5 łyżek tartego parmezanu.
Przygotowanie:
Suszone grzyby namoczyć przez kilka godzin w 1 szklance zimnej wody. Wyjąć i osuszyć. Wodę z grzybów połączyć z bulionem, zagotować. Trzymać na malutkim ogniu przez cały czas gotowania risotta. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kosteczkę, dusić na 2 łyżkach masła do miękkości.
Świeże borowiki dokładnie oczyścić i pokroić na 5-mm plasterki. Dodać do cebuli, przykryć i dusić razem przez 1–2 minuty, aż zmiękną. Grzyby wyjąć, doprawić solą i pieprzem, przykryć i odłożyć.
Na patelnię z masłem i cebulą wsypać ryż, dodać suszone grzyby, wymieszać i smażyć przez minutę na średnim ogniu. Wlać wino, gotować przez 2 minuty, aż odparuje. Wlać chochelkę bulionu i gotować risotto na małym ogniu, aż cały płyn zostanie wchłonięty przez ryż. Od czasu do czasu zamieszać. Dodawać kolejne chochelki bulionu, czekając, aż płyn się zredukuje. Gotować tak przez ok. 17 minut.
Dodać odłożone świeże grzyby i natkę pietruszki, wymieszać i zdjąć z ognia. Dodać tarty parmezan i pozostałe 3 łyżki masła. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem, od razu podawać.
Fot: Sierszeńska
Fot: Sierszeńska