StoryEditor

Przepisy na jesień - tarta z kurkami

Grzyby leśne to prawdziwy skarb jesieni, o ogromnym potencjale kulinarnym. Oferują nie tylko wyjątkowy smak i aromat, ale także mnóstwo wartości odżywczych. Od lat są nieodłącznym elementem polskiej kuchni, obecnym zarówno w starych, jak i współczesnych recepturach. Zapraszamy na porcję grzybowych inspiracji. W części pierwszej przepis na tartę z kurkami.
23.10.2023., 13:10h

Składniki na tartę z kurkami:

  • 210 g mąki pszennej tortowej,
  • 120 g masła,
  • 200 g świeżych kurek,
  • 250 ml śmietanki kremówki,
  • 6 jajek,
  • 2 cebule szalotki,
  • 120 g sera camembert,
  • sól, pieprz, rozmaryn.

Przygotowanie tarty z kurkami:

Z mąki, masła, jednego jajka i szczypty soli zagnieść ciasto. Rozwałkować i przełożyć do formy o średnicy 24 cm. Piec 15 minut w temp. 180°C. Do miski wlać śmietankę, dodać resztę jajek, szczyptę soli i pieprzu. Wymieszać. Dodać listki rozmarynu, oczyszczone kurki i drobno posiekaną szalotkę. Masę wylać na upieczony i wystudzony spód. Na wierzchu ułożyć plasterki sera camembert. Tartę piec 45 minut w temp. 180°C.

Fot: Sierszeńska
Katarzyna Sierszeńska
Autor Artykułu:Katarzyna Sierszeńska
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. listopad 2024 14:31