StoryEditor

Przepisy na jesień - zupa krem z dyni

Dynia doskonale komponuje się ze smakiem cytrusów – cytryn i pomarańczy, a także korzennymi i pikantnymi przyprawami, jak chilli, cynamon, pieprz, kardamon, goździki i imbir. Z powodzeniem nadaje się zarówno do dań wytrawnych, jak i słodkich. Można z niej stworzyć różnorodne, nie zawsze oczywiste wariacje smakowe. Gospodynie z KGW w Błażejewie w woj. wielkopolskim zgodziły się zdradzić nam swoje ulubione przepisy na dyniowe specjały.
Katarzyna Sierszeńska
12.11.2023., 09:31h

Zupa krem z dyni

Składniki:

  • oliwa
  • połowa dyni hokkaido,
  • papryka czerwona,
  • połowa papryki chilli,
  • dwa ząbki czosnku, posiekane,
  • 1,5 cm imbiru obranego,
  • 150 ml mleka kokosowego,
  • dwa średniej wielkości ziemniaki,
  • łyżeczka kurkumy,
  • pół łyżeczki curry,
  • świeżo mielony pieprz i sól,
  • dwie łyżki ciemnego sosu sojowego,
  • 700 ml bulionu warzywnego.
image

Zupa Krem z dyni

FOTO: K. Sierszeńska

Przygotowanie:

Dynię pozbawić pestek, pokroić w kawałki i podsmażyć na oliwie z przyprawami, posiekanym czosnkiem, drobno pokrojoną papryczką chilli i startym imbirem. Dodać pokrojone w kostkę paprykę i ziemniaki, przesmażyć. Podlać bulionem i mlekiem kokosowym. Gotować do miękkości warzyw. Zblendować i doprawić do smaku sosem sojowym, solą i pieprzem. Można podawać z jogurtem, kolendrą, pietruszką lub uprażonymi pestkami dyni.

Katarzyna SierszeńskaKatarzyna Sierszeńska
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
24. listopad 2024 12:22