Zupa myśliwska z grzybami
Składniki:
- 1 kg dziczyzny,
- 200 g boczku,
- 200 g cebuli,
- 80 g suszonych grzybów,
- 100 g koncentratu pomidorowego,
- 50 g musztardy sarepskiej,
- 50 ml żubrówki,
- 2 l wody,
- 2 liście laurowe,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- 10 ziaren jałowca,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
Umyte mięso pokroić w cienkie paski, boczek w 5-mm słupki. Obraną cebulę pokroić w piórka. Czosnek zmiażdżyć i pokroić w plasterki. Wszystko upiec w piekarniku w temp. 180°C. Opłukane i namoczone wcześniej grzyby pokroić. Wodę od namaczania odcedzić i odstawić na bok.
Zagotować 2 l wody. Wrzucić liść laurowy, ziele angielskie i jałowiec. Gotować upieczone mięso przez ok. 30 minut. Następnie dodać boczek, cebulę, czosnek oraz grzyby i wodę z ich namaczania. Zagotować.
Przesmażyć na patelni koncentrat wymieszany z musztardą. Gdy mięso zmięknie. sos dodać do zupy i wymieszać. Całość doprawić solą i pieprzem. Na końcu, dla wyostrzenia aromatów, wlać żubrówkę.
Katarzyna Sierszeńska
Katarzyna Sierszeńska