StoryEditor

Przepisy na potrawy na karnawał i ostatki: wytrawne ptysie

Przed nami czas zabaw i przyjęć karnawałowych. Zgodnie z polską tradycją, dania na tę okoliczność powinny być zarazem wykwintne, jak i solidne, by dały dobry "podkład" pod zabawę do białego rana. Publikujemy "wystrzałowe" przepisy od wyjątkowych pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Komornikach nad Męciną, gm. Kleszczewo. Dzisiaj przepis na ptysie w wytrawnej formie.
06.01.2024., 11:30h

Ptysie wytrawne przepis

Składniki:

  • 1½ szklanki wody,
  • 250 g margaryny,
  • 1¾ szklanki mąki,
  • 6 jaj,
  • szczypta soli.

Farsz jajeczny:

  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • pęczek szczypiorku,
  • łyżka majonezu,
  • sól i pieprz do smaku.

Farsz z makreli:

  • pół makreli,
  • 3–4 ogórki kiszone,
  • 5 łyżek sosu włoskiego lub przecieru pomidorowego,
  • ½ woreczka ryżu.

Farsz z ciecierzycy:

  • ½ szklanki ciecierzycy,
  • 8 suszonych pomidorów,
  • szczypta chilli,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki,
  • łyżka oleju z suszonych pomidorów,
  • sól i pieprz do smaku.
image

Ptysie wytrawne

FOTO: Fot. Sierszenska

Przygotowanie wytrawnych ptysi

Zagotować wodę z margaryną. Dodać sól i mąkę. Mieszać dokładnie do szklistej masy i przestudzić. Kolejno wbijać jajka i mieszać mikserem. Wyciskać na blachę. Piec na złoty kolor w temp. 180°C.

Przygotować farsz jajeczny. Jajka rozgnieść i drobno pokroić, dodać pokrojony szczypiorek. Wszystko wymieszać.

Przygotować farsz z makreli. Oddzielić mięso z ryby, żeby nie było ości. Drobno posiekać. Dodać drobno pokrojone ogórki. Doprawić solą i pieprzem i wszystko wymieszać. Gotować ryż aż się rozgotuje i wystudzić. Wszystko połączyć i wymieszać.

Przygotować farsz z ciecierzycy. Ciecierzycę namoczyć na kilka godzin, następnie ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić i przełożyć do misy blendera. Dodać lekko pokrojone suszone pomidory, przyprawy i łyżkę oleju. Wszystko zmiksować do uzyskania pasty.

Katarzyna Sierszeńska
Autor Artykułu:Katarzyna Sierszeńska
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
23. grudzień 2024 20:33