Ptysie wytrawne przepis
Składniki:
- 1½ szklanki wody,
- 250 g margaryny,
- 1¾ szklanki mąki,
- 6 jaj,
- szczypta soli.
Farsz jajeczny:
- 4 jajka ugotowane na twardo,
- pęczek szczypiorku,
- łyżka majonezu,
- sól i pieprz do smaku.
Farsz z makreli:
- pół makreli,
- 3–4 ogórki kiszone,
- 5 łyżek sosu włoskiego lub przecieru pomidorowego,
- ½ woreczka ryżu.
Farsz z ciecierzycy:
- ½ szklanki ciecierzycy,
- 8 suszonych pomidorów,
- szczypta chilli,
- pół łyżeczki słodkiej papryki,
- łyżka oleju z suszonych pomidorów,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie wytrawnych ptysi
Zagotować wodę z margaryną. Dodać sól i mąkę. Mieszać dokładnie do szklistej masy i przestudzić. Kolejno wbijać jajka i mieszać mikserem. Wyciskać na blachę. Piec na złoty kolor w temp. 180°C.
Przygotować farsz jajeczny. Jajka rozgnieść i drobno pokroić, dodać pokrojony szczypiorek. Wszystko wymieszać.
Przygotować farsz z makreli. Oddzielić mięso z ryby, żeby nie było ości. Drobno posiekać. Dodać drobno pokrojone ogórki. Doprawić solą i pieprzem i wszystko wymieszać. Gotować ryż aż się rozgotuje i wystudzić. Wszystko połączyć i wymieszać.
Przygotować farsz z ciecierzycy. Ciecierzycę namoczyć na kilka godzin, następnie ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić i przełożyć do misy blendera. Dodać lekko pokrojone suszone pomidory, przyprawy i łyżkę oleju. Wszystko zmiksować do uzyskania pasty.
Ten artykuł pochodzi z wydania top agrar Polska 1/2024
czytaj więcej