StoryEditor

Przepisy na potrawy na karnawał i ostatki: żeberka z białą kiełbasą w winie i kapuście

Przed nami czas zabaw i przyjęć karnawałowych. Zgodnie z polską tradycją, dania na tę okoliczność powinny być zarazem wykwintne, jak i solidne, by dały dobry "podkład" pod zabawę do białego rana. Publikujemy "wystrzałowe" przepisy od wyjątkowych pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Komornikach nad Męciną, gm. Kleszczewo. Dzisiaj przepis na żeberka z białą kiełbasą w winie i kapuście.
07.01.2024., 09:00h

Przepis na: żeberka z białą kiełbasą w winie i kapuście

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych,
  • 1 kg białej surowej kiełbasy,
  • 1 kg kiszonej kapusty dobrej jakości,
  •  ½ l białego wytrawnego wina,
  •  ½ l soku jabłkowego,
  •  sól, pieprz, słodka papryka, jałowiec.
image

KGW nad Mecina, zeberka z biala kielbasa i kapusta

FOTO: Fot. Sierszenska

Przygotowanie: Mięso i kiełbasę przyprawić, zamknąć nad grillem. Dno żeliwnego kociołka wysmarować masłem i wyłożyć liśćmi świeżej kapusty. Włożyć do niego mięso oraz kiełbasę i piec na wolnym ogniu, pod przykryciem ok. 2 godzin. Po tym czasie kociołek zdjąć z ognia. Podawać z ziemniakami pieczonymi w czosnku i rozmarynie.

Katarzyna Sierszeńska
Autor Artykułu:Katarzyna Sierszeńska
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
20. listopad 2024 23:12