Nie od dziś wiadomo, że najlepszą skarbnicą wiedzy o tradycjach i zwyczajach regionu, a także o starych przepisach kulinarnych są koła gospodyń wiejskich. O przygotowanie naszego świątecznego menu do niniejszego numeru poprosiliśmy Koło Gospodyń Wiejskich ze wsi Giecz w woj. wielkopolskim (pow. średzki). Gospodynie, bazując na sprawdzonych, otrzymanych od swoich mam i babć recepturach, jednak z pewnymi współczesnymi modyfikacjami, przyrządziły prawdziwe rarytasy. Sami mieliśmy okazję się przekonać, że smakowały wprost obłędnie.
Koło Gospodyń Wiejskich Giecz jest kołem młodym, powstało w 2019 roku, a z powodu pandemii zaczęło działać dopiero dwa lata temu. Członkowie koła, liczącego 38 osób, chętnie biorą udział w festynach i piknikach charytatywnych. Włączają się w obchody cyklicznych imprez gminnych „Dni Kasztelanii Gieckiej” i dożynki, wspierając lokalną społeczność. Ich stoiska są zawsze starannie przygotowane, a gospodynie oferują pyszne wypieki, chleb na zakwasie, zupy i inne specjały. Koło dwukrotnie brało udział w programie „Danie wspólnych chwil”, zapraszając seniorów na wspólny posiłek. Startuje też w różnych konkursach kulinarnych, na swoim koncie ma już liczne nagrody i wyróżnienia. W ubiegłym roku z rąk wójta koło odebrało podziękowania za całokształt inicjatyw podejmowanych na rzecz gminy Dominowo.
Jak zgodnie podają panie, ich planem na przyszłość jest integracja i zachęcanie do aktywności wszystkich mieszkańców wsi.
Przepis: Sandacz w sosie porowym
Składniki:
- 1700 g filetów z sandacza,
- 3 łyżki oleju,
- 1 kostka masła,
- 2 duże pory (tylko białe części),
- 300 ml białego wytrawnego wina,
- 400 ml śmietanki kremówki,
- 1 gałązka tymianku (lub 2 łyżeczki suszonego),
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
Filety z sandacza przekroić na pół, podsmażyć na maśle wymieszanym z olejem, pamiętając o tym, aby smażyć najpierw od strony skóry. Usmażone filety zdjąć z patelni.
Przygotować sos. Por drobno posiekać i sparzyć. Rozpuścić masło, dodać por, tymianek oraz wino. Doprowadzić do wrzenia. Czekać kilka minut, aż alkohol odparuje. Dolewać śmietankę i ponownie doprowadzić do wrzenia. Usmażoną rybę wyłożyć na talerz i polać sosem.
Ten artykuł pochodzi z wydania top agrar Polska 12/2023
czytaj więcej