StoryEditor

Przepisy na potrawy świąteczne po wielkopolsku - Sandacz w sosie porowym

W myśl polskiej tradycji do wieczerzy wigilijnej zasiadamy, gdy na niebie pojawi się pierwsza gwiazda, pod obrus wkładamy sianko, zostawiamy też puste miejsce dla zbłąkanego wędrowca. W tym dniu jemy postne potrawy. To jeden z nielicznych momentów w roku, kiedy tak głęboko sięgamy do tradycji przekazywanej z pokolenia na pokolenie, również do tradycji kulinarnej.
13.12.2023., 09:53h

Nie od dziś wiadomo, że najlepszą skarbnicą wiedzy o tradycjach i zwyczajach regionu, a także o starych przepisach kulinarnych są koła gospodyń wiejskich. O przygotowanie naszego świątecznego menu do niniejszego numeru poprosiliśmy Koło Gospodyń Wiejskich ze wsi Giecz w woj. wielkopolskim (pow. średzki). Gospodynie, bazując na sprawdzonych, otrzymanych od swoich mam i babć recepturach, jednak z pewnymi współczesnymi modyfikacjami, przyrządziły prawdziwe rarytasy. Sami mieliśmy okazję się przekonać, że smakowały wprost obłędnie.

image

Śledzie w śmietanie. Przepisy na potrawy świąteczne po wielkopolsku

Koło Gospodyń Wiejskich Giecz jest kołem młodym, powstało w 2019 roku, a z powodu pandemii zaczęło działać dopiero dwa lata temu. Członkowie koła, liczącego 38 osób, chętnie biorą udział w festynach i piknikach charytatywnych. Włączają się w obchody cyklicznych imprez gminnych „Dni Kasztelanii Gieckiej” i dożynki, wspierając lokalną społeczność. Ich stoiska są zawsze starannie przygotowane, a gospodynie oferują pyszne wypieki, chleb na zakwasie, zupy i inne specjały. Koło dwukrotnie brało udział w programie „Danie wspólnych chwil”, zapraszając seniorów na wspólny posiłek. Startuje też w różnych konkursach kulinarnych, na swoim koncie ma już liczne nagrody i wyróżnienia. W ubiegłym roku z rąk wójta koło odebrało podziękowania za całokształt inicjatyw podejmowanych na rzecz gminy Dominowo.

image

Na zdjęciu od lewej: Katarzyna Kaminiecka, Beata Drzewiecka, Agnieszka Szuba, Joanna Nowak – przewodnicząca Koła, Karolina Prusak, Izabela Nawrocka oraz Agata Libera.

FOTO: Katarzyna Sierszenska

Jak zgodnie podają panie, ich planem na przyszłość jest integracja i zachęcanie do aktywności wszystkich mieszkańców wsi.

Przepis: Sandacz w sosie porowym

Składniki:

  • 1700 g filetów z sandacza,
  • 3 łyżki oleju,
  • 1 kostka masła,
  • 2 duże pory (tylko białe części),
  • 300 ml białego wytrawnego wina,
  • 400 ml śmietanki kremówki,
  • 1 gałązka tymianku (lub 2 łyżeczki suszonego),
  • sól i pieprz.
image

KGW Giecz, sandacz w sosie porowym

FOTO: Katarzyna Sierszenska

Przygotowanie:

Filety z sandacza przekroić na pół, podsmażyć na maśle wymieszanym z olejem, pamiętając o tym, aby smażyć najpierw od strony skóry. Usmażone filety zdjąć z patelni.

Przygotować sos. Por drobno posiekać i sparzyć. Rozpuścić masło, dodać por, tymianek oraz wino. Doprowadzić do wrzenia. Czekać kilka minut, aż alkohol odparuje. Dolewać śmietankę i ponownie doprowadzić do wrzenia. Usmażoną rybę wyłożyć na talerz i polać sosem.

Katarzyna Sierszeńska
Autor Artykułu:Katarzyna Sierszeńska
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
18. listopad 2024 14:29