Babka ziemniaczana z golonką
Składniki:
- 3 kg ziemniaków,
- 1 duża cebula,
- czosnek,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 1 golonka wieprzowa,
- pieprz ziołowy,
- majeranek,
- sól i pieprz,
- 2 jajka,
- boczek w plastrach.
Przygotowanie:
Golonkę ugotować do miękkości. Po ostudzeniu obrać i zmielić. Doprawić solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i majerankiem. Wymieszać i odstawić.
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Odcedzić namiar wody. Do reszty dodać podsmażoną cebulę, sól, pieprz ziołowy, mąkę pszenną i 2 jajka. Wyrobić ciasto.
Do przygotowanej blaszki (min. 22 × 28 cm) wyłożyć połowę masy ziemniaczanej, na której ułożyć farsz mięsny, a następnie pozostałą masę ziemniaczaną. Na wierzchu położyć plastry boczku.
Piec ok. 2 godz. w temp. 200°C.