StoryEditor

Przepisy z Podlasia: Babka ziemniaczana z golonką

Podlasie od setek lat jest obszarem styku różnorodnych kultur i religii. Współistnienie mniejszości białoruskiej, ukraińskiej i litewskiej oraz wielowiekowa obecność Żydów i Tatarów wywarły ogromny wpływ na to, jak się tutaj gotuje. Kuchnia tego regionu doskonale wpisuje się w supermodny dzisiaj styl slow food – jest prosta, oparta na lokalnych produktach sezonowych, pożywna, a co najważniejsze… bardzo smaczna! Dziś przedstawiamy przepis na babkę ziemniaczaną z golonką!
20.07.2024., 11:00h

Babka ziemniaczana z golonką

Składniki:

  • 3 kg ziemniaków,
  • 1 duża cebula,
  • czosnek,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 1 golonka wieprzowa,
  • pieprz ziołowy,
  • majeranek,
  • sól i pieprz,
  • 2 jajka,
  • boczek w plastrach.
image
Kuchnia Podlasia - babka ziemniaczana z golonką
FOTO: Fot. Sierszeńska

Przygotowanie:

Golonkę ugotować do miękkości. Po ostudzeniu obrać i zmielić. Doprawić solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i majerankiem. Wymieszać i odstawić.

Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Odcedzić namiar wody. Do reszty dodać podsmażoną cebulę, sól, pieprz ziołowy, mąkę pszenną i 2 jajka. Wyrobić ciasto.

Do przygotowanej blaszki (min. 22 × 28 cm) wyłożyć połowę masy ziemniaczanej, na której ułożyć farsz mięsny, a następnie pozostałą masę ziemniaczaną. Na wierzchu położyć plastry boczku.

Piec ok. 2 godz. w temp. 200°C.

image

Przepisy z Podlasia: Pierś z kaczki w sosie czekoladowym

Katarzyna Sierszeńska
Autor Artykułu:Katarzyna Sierszeńska
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
29. październik 2024 22:01