StoryEditor

Przepisy z Podlasia: Kartacze

Podlasie od setek lat jest obszarem styku różnorodnych kultur i religii. Współistnienie mniejszości białoruskiej, ukraińskiej i litewskiej oraz wielowiekowa obecność Żydów i Tatarów wywarły ogromny wpływ na to, jak się tutaj gotuje. Kuchnia tego regionu doskonale wpisuje się w supermodny dzisiaj styl slow food – jest prosta, oparta na lokalnych produktach sezonowych, pożywna, a co najważniejsze… bardzo smaczna! Dzisiaj kolej na przepis na kartacze.
02.07.2024., 09:33h

Przepis na Kartacze

Składniki:

  • 2–3 kg ziemniaków,
  • sól.

Zobacz także: Fuczki – bieszczadzkie placki z kiszonej kapusty

Farsz:

  • ok. 1–1,5 kg mielonej karkówki lub łopatki,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • majeranek,
  • sól i pieprz.
  • Okrasa:
  • cebula,
  • boczek lub słonina.
image
Kuchnia Podlasia - kartacze
FOTO: Fot. Sierszenska

Przygotowanie:

Do mięsa dodać cebulę i czosnek, pokrojone w kosteczkę oraz przyprawy. Soli i pieprzu można nie żałować. Wyrobić farsz.

W dużym garnku zagotować wodę z solą. Zmniejszyć moc palnika. Formować kartacze i stopniowo wrzucać do gotującej się wody. Gotować ok. 40 minut.

Boczek, słoninę pokroić w kostkę i smażyć na patelni. Gdy się zrumieni, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i całość podsmażyć.

Kartacze podawać okraszone tłuszczem ze skwarkami.

Katarzyna Sierszeńska
Autor Artykułu:Katarzyna Sierszeńska
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. grudzień 2024 10:58