
Przepis na Kartacze
Składniki:
- 2–3 kg ziemniaków,
- sól.
Zobacz także: Fuczki – bieszczadzkie placki z kiszonej kapusty
Farsz:
- ok. 1–1,5 kg mielonej karkówki lub łopatki,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- majeranek,
- sól i pieprz.
- Okrasa:
- cebula,
- boczek lub słonina.
Przygotowanie:
Do mięsa dodać cebulę i czosnek, pokrojone w kosteczkę oraz przyprawy. Soli i pieprzu można nie żałować. Wyrobić farsz.
W dużym garnku zagotować wodę z solą. Zmniejszyć moc palnika. Formować kartacze i stopniowo wrzucać do gotującej się wody. Gotować ok. 40 minut.
Boczek, słoninę pokroić w kostkę i smażyć na patelni. Gdy się zrumieni, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i całość podsmażyć.
Kartacze podawać okraszone tłuszczem ze skwarkami.
Ten artykuł pochodzi z wydania top agrar Polska 7/2024
czytaj więcej