Pierś z kaczki w sosie czekoladowym
Składniki:
- 4 piersi z kaczki ze skórką,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- oliwa z oliwek,
- 2 ząbki czosnku,
- kilka gałązek rozmarynu.
- Sos czekoladowy:
- 250 ml czerwonego wytrawnego wina,
- 1 liść laurowy,
- 2 szczypty suszonego tymianku,
- szczypta cynamonu,
- szczypta pieprzu cayenne,
- ½ ostrej świeżej papryczki,
- 1 łyżeczka rozbitego pieprzu w ziarnach,
- skórka starta z 1 pomarańczy,
- 40 g masła,
- 4 kostki kuwertury czekoladowej.
Przygotowanie:
Piersi z kaczki naciąć ukośnie po stronie skórki, posypać ziołami prowansalskimi, delikatnie polać oliwą z oliwek i całość wcierać w mięso. Dodać posiekane ząbki czosnku oraz gałązki rozmarynu i wstawić na całą noc do lodówki.
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i układać pierś z kaczki skórką do dołu. Smażyć przez ok. 7 minut na złoty kolor. Następnie obrócić i smażyć ok. 5 minut.
Przygotować sos. Wino oraz przyprawy gotować ok. 2 minut. Odcedzić i gotować kolejne 4–5 minut. Następnie dodać masło, startą kuwerturę i szczyptę soli.
Pierś pokroić ukośnie i polewać sosem.
Ten artykuł pochodzi z wydania top agrar Polska 7/2024
czytaj więcej