StoryEditor

Przepisy z Podlasia: Pierś z kaczki w sosie czekoladowym

Podlasie od setek lat jest obszarem styku różnorodnych kultur i religii. Współistnienie mniejszości białoruskiej, ukraińskiej i litewskiej oraz wielowiekowa obecność Żydów i Tatarów wywarły ogromny wpływ na to, jak się tutaj gotuje. Kuchnia tego regionu doskonale wpisuje się w supermodny dzisiaj styl slow food – jest prosta, oparta na lokalnych produktach sezonowych, pożywna, a co najważniejsze… bardzo smaczna! Dziś przedstawiamy przepis na pierś z kaczki!
13.07.2024., 09:00h

Pierś z kaczki w sosie czekoladowym

Zobacz także: Podlaski sękacz

Składniki:

  • 4 piersi z kaczki ze skórką,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • oliwa z oliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • kilka gałązek rozmarynu.
  • Sos czekoladowy:
  • 250 ml czerwonego wytrawnego wina,
  • 1 liść laurowy,
  • 2 szczypty suszonego tymianku,
  • szczypta cynamonu,
  • szczypta pieprzu cayenne,
  • ½ ostrej świeżej papryczki,
  • 1 łyżeczka rozbitego pieprzu w ziarnach,
  • skórka starta z 1 pomarańczy,
  • 40 g masła,
  • 4 kostki kuwertury czekoladowej.
image
Kuchnia Podlasia - kaczka z sosem czekoladowym
FOTO: Fot. Sierszenska

Przygotowanie:

Piersi z kaczki naciąć ukośnie po stronie skórki, posypać ziołami prowansalskimi, delikatnie polać oliwą z oliwek i całość wcierać w mięso. Dodać posiekane ząbki czosnku oraz gałązki rozmarynu i wstawić na całą noc do lodówki.

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i układać pierś z kaczki skórką do dołu. Smażyć przez ok. 7 minut na złoty kolor. Następnie obrócić i smażyć ok. 5 minut.

Przygotować sos. Wino oraz przyprawy gotować ok. 2 minut. Odcedzić i gotować kolejne 4–5 minut. Następnie dodać masło, startą kuwerturę i szczyptę soli.

Pierś pokroić ukośnie i polewać sosem.

Katarzyna Sierszeńska
Autor Artykułu:Katarzyna Sierszeńska
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
29. październik 2024 22:05