StoryEditor

Przetwory z cukinii, papryki i pomidorów w słoikach [PRZEPISY]

Latem warto pomyśleć o tym, by choć część bogactwa owoców i warzyw zachować na zimę. Podpowiadamy kilka przepisów na pyszne przetwory z warzyw: gruzińska adżika, cukinia bez octu, marchewka w sosie słodko-kwaśnym i sałatka z pomidorów. Wypróbuj je!
03.08.2023., 15:08h

Gruzińska adżika

Gruzińska adżika

Składniki:

  • 2 duże czerwone papryki,
  • 2 ostre papryczki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 1 łyżka kolendry,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • 4 łyżki orzechów włoskich,
  • przyprawy: majeranek, cząber, liść laurowy, szczypta soli,
  • 1 szklanka soku jabłkowego (gdy masa jest zbyt gęsta).

Przygotowanie:

Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki i wrzucić do misy blendera razem z obranym czosnkiem i pozostałymi składnikami, z wyjątkiem oliwy. Zmiksować na jednolitą masę. Pod koniec dodać oliwę. Jeśli masa jest za gęsta, można dolać trochę soku jabłkowego. Gotową pastę przełożyć do słoika. Przechowywać w lodówce. Żeby zachować świeżość pasty na dłużej, słoiki można poddać pasteryzacji.
Adżikę można jeść na wiele sposobów, jako pastę do kanapek lub dodatek do dań głównych, np. do makaronu, ryb lub mięsa. Można ją także wykorzystać jako przyprawę do zup lub sosów.

Cukinia bez octu

Cukinia bez octu

Składniki:

  • 1,5 kg cukinii,
  • 1,5 kg pomidorów,
  • 1,5 kg czerwonej papryki,
  • 170 ml oleju roślinnego,
  • 3 średnie cebule,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 1 łyżeczka estragonu.
Przygotowanie:

Warzywa umyć, obrać cebulę, wydrążyć paprykę. Cebulę pokroić w cienkie piórka. Do garnka wlać olej rzepakowy lub słonecznikowy. Podgrzać i wrzucić cebulę. Paprykę pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Dusić kilka minut. Pomidory pokroić w kostkę. Dodać do papryki i cebuli, dusić razem ok. 5 minut. Do sosu dodać przyprawy i przemieszać.
W osobnym garnku zagotować wodę. Cukinię pokroić w większą kostkę i wrzucić do wrzątku. Po 2 min odcedzić i dodać do sosu, gotować razem ok. 3 minut. Nakładać w wyparzone i ciepłe słoiki. Na samą górę nalać rzadkiego sosu, tak aby przykrył warzywa.
Słoiki poddać pasteryzacji. Na dno dużego garnka włożyć ręcznik kuchenny. Wstawić słoiki i nalać wody do ok. 2 cm poniżej zakrętki. Zagotować. Pasteryzować 20 minut.
Podawać z ryżem, ziemniakami lub jako dodatek do mięsa.

Marchewka w sosie słodko-kwaśnym

Marchewka w sosie słodko-kwaśnym

Składniki:

  • 3 kg marchewki,
  • 3 duże cebule,
  • 400 g ketchupu,
  • 400 g koncentratu pomidorowego,
  • 2 szklanki cukru,
  • 250 ml oleju roślinnego,
  • 250 ml octu,
  • 2 łyżki soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu.

Przygotowanie:

Marchewkę umyć i odciąć końcówki. Nie obierać ze skórki. Zetrzeć na tarce, na plasterki. Wrzucić do dużego garnka, zalać zimną wodą i zagotować. Gotować 10 min i następnie odcedzić.
Cebule obrać i pokroić w kostkę.
Przygotować zalewę. Do garnka wlać 400 g ketchupu (łagodnego lub pikantnego), dodać 400 g koncentratu pomidorowego. Dodać 2 szklanki cukru. Wlać szklankę oleju i szklankę octu. Dodać dwie łyżki soli i łyżeczkę pieprzu. Wymieszać. Cebule obrać i pokroić w kostkę, dodać do zalewy i wszystko zagotować.
Zalewę wlać do odcedzonej marchewki, wymieszać i zagotować. Gotować ok. 5 minut, następnie nakładać w wyparzone, gorące słoiki. Gotowe słoiki włożyć do garnka i pasteryzować 10 minut.

Sałatka pomidorowa

Sałatka pomidorowa

Składniki:

  • 2 kg mniejszych pomidorów,
  • 1 marchewka,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 ostra papryczka,
  • pęczek pietruszki,
  • 7 ząbków czosnku,
  • 4 średnie cebule,
  • ziarna pieprzu,
  • 1 łyżka soli,
  • 2 łyżki cukru.

Przygotowanie:

Do misy blendera wrzucić obraną i pokrojoną marchew oraz papryki. Dodać ząbki czosnku i poszatkowaną pietruszkę. Zmiksować.
Umyte pomidory przekroić na pół i usunąć szypułki. Cebule pokroić w talarki. Słoiki wyparzyć. Układać do połowy połówki pomidorów, następnie dodać kilka krążków cebuli i kilka ziaren pieprzu. Ułożyć połówki pomidorków na wierzchu. Napełnić w ten sposób wszystkie słoiki. Wlać wrzątek, następnie słoiki odstawić na 20 min do góry dnem.
Po tym czasie wodę ze słoików zlać do garnka. Do płynu dodać zblendowane warzywa, łyżkę soli oraz 2 łyżki cukru. Doprowadzić do wrzenia, gotować 4 minuty. Następnie dodać 50 ml octu 9%. Gotować jeszcze przez 2–3 minuty. Gdy dressing jest gotowy, gorący wlać do słoików. Zakręcić nowymi zakrętkami. Słoiki rolować przez chwilę, aby składniki się wymieszały. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu do zimy.

Przepisy i fot. przygotowała Katarzyna Bela-Sierszeńska

Katarzyna Sierszeńska
Autor Artykułu:Katarzyna Sierszeńska
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
19. listopad 2024 15:13