Sok z czerwonych porzeczek
Składniki:
- 2 kg czerwonych porzeczek,
- 1 kg cukru,
- 1 litr wody
Zobacz także: Poznaj przepis na pampuchy z jagodami!
Przygotowanie:
Porzeczki umyj i usuń gałązki. Do garnka wlej wodę, zagotuj. Wsyp owoce do wrzątku i zmniejsz ogień, gotuj około 10-15 minut, regularnie mieszając. Po tym czasie odcedź sok, przelewając go przez gęste sitko lub gazę. Dokładnie odciśnij porzeczki. Przelej sok z powrotem do garnka, dodaj cukier i gotuj na niewielkim ogniu przez 10 minut. Po tym czasie przelewaj płyn do czystych, wyparzonych butelek. Zakręć je szczelnie i pasteryzuj przez 15 minut.
Domowy dżem z czerwonej porzeczki
Składniki:
- 1 kg czerwonych porzeczek,
- 250 g cukru.
Przygotowanie:
Porzeczki umyj i oczyść, usuwając liście i gałązki. Umieść je w garnku o grubym dnie i zasyp cukrem. Zagotuj zawartość naczynia (najlepiej na średnim ogniu), a następnie zmniejsz moc palnika i regularnie mieszaj. Po około 3 godzinach przełóż gorący dżem do czystych i wyparzonych słoików, zakręć je i pasteryzuj przez 20 minut.
Przepis na bezcukrowy mus z czerwonych porzeczek do słoików - na halowies.pl!
Fot: Canva