Jednym ze składników wigilijnej kutii jest pszenica, której ziarna należy wymieszać z migdałami, makiem oraz miodem. Taka mieszanka tworzy słodki i aromatyczny deser.
Jaką pszenicę na kutie wybrać?
W sklepach spożywczych dostępna jest pszenica w dwóch wersjach, ziarno jest łuskane lub ze skórką. Ta łuskana na pewno ułatwia przygotowanie kutii, ziarno ze skórką wymaga wcześniejszej obórki.
Pszenicę ze skórką trzeba przede wszystkim namoczyć przez okres 12 godzin w zimnej wodzie. Po tym zabiegu możemy przystąpić do obierania. Namoczone ziarna przekładamy np. do woreczka strunowego, kładziemy na blacie i uderzamy wałkiem kuchennym lub tłuczkiem do ziemniaków.
Po kilku minutach ziarno łatwo oddzieli się od łuski.
Jak długo gotować pszenicę na kutię?
Wcześniej przygotowaną pszenicę, pozbawioną łuski należy przepłukać i umieścić w garnku. Zalewamy wrzątkiem, tak aby woda zakryła całą pszenicę. Czas gotowania to około 3 godziny na małym ogniu. Pszenica będzie całkowicie miękka i sprężysta.
Czym można zastąpić pszenicę w kutii?
Niewątpliwie pszenica jest najbardziej tradycyjnym składnikiem, jednak można ją zastąpić. Do tego celu można wykorzystać m.in. biały ryż, niepaloną kaszę gryczaną lub kaszę pęczak.
Bernat Patrycja
Źródło: i.pl
Fot: Sierszeńska