Z badania przeprowadzonego przez Krajową Federację Producentów Zbóż wynika, że w skali od 1 do 10, gdzie 10 oznacza „uwielbiam gotować”, co druga badana osoba przyznała temu stwierdzeniu notę wyższą niż 8! Wynika z tego, że kochamy gotować i piec, a przygotowanie czegoś pysznego dla najbliższych może sprawić nam jeszcze większą przyjemność.
Własnoręczne przygotowanie ciasta może być bardzo proste i przyjemne nawet dla początkujących! Najlepsze do wypieków są oczywiście produkty zbożowe takie jak: mąki czy różnego rodzaju płatki, a nawet kasze. Poza niesamowitymi walorami smakowymi, produkty zbożowe są pełne wartości odżywczych, takich jak witaminy z grupy B oraz cennych składników mineralnych, takich jak żelazo, miedź, magnez, cynk oraz fosfor – mówi Anna Jelonek, ekspert kampanii „Zboże smakuje i inspiruje”, dietetyk.
Poniżej przepis na puszysty biszkopt z owocami.
BISZKOPT Z OWOCAMI
Składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szklanka cukru
- 4 łyżki oleju
- 100 g. masła
- 330ml śmietanki kremówki
- łyżeczka cukru pudru
- ok. 1 kg owoców najlepiej malin, truskawek lub borówek
Przygotowanie:
Całe jajka zmiksować z cukrem, dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia. Wlać gorący tłuszcz/olej i masło. Wszystko razem zmiksować. Do przygotowanej formy wylać ciasto. Gotowe włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec ok.30 min. Śmietankę schłodzoną ubić na sztywno, dodać cukier puder, zmiksować. Upieczony i ostudzony biszkopt przekroić na pół – dodać bitą śmietanę i owoce. Wierzch udekorować owocami i bitą śmietaną.
ag