StoryEditor

Pyszne ciasta bez pieczenia

Czy do przygotowania ciasta zawsze potrzebny jest piekarnik? Otóż nie! Sprawdź nasze smaczne i szybkie przepisy.
29.01.2020., 13:01h

W weekend najczęściej przychodzi ochota na domowe ciasto. Nie zawsze jednak mamy czas na długotrwałe pieczenie wykwintnych tortów czy efektownych placków. Dlatego dziś polecam Wam trzy przepisy na ciasta, do przygotowania których nie potrzeba piekarnika. Najlepsze ciasta bez pieczenia to bez dwóch zdań tiramisu, ciasto grysikowe z galaretką i torcik z serka grani.

Jeśli chodzi o tiramisu, to prezentuję wersję, którą bez przeszkód przygotujecie w domu bez konieczności szukania włoskich składników. Amaretto do nasączania biszkoptów zastąpiłam orzechową wódką, co dało na prawdę smaczny efekt.

Składniki na ciasto grysikowe i torcik z serka grani również znajdą się w większości domów. Chodzi o to żeby było smacznie, szybko i prosto. Te przepisy właśnie takie są.


Włoska klasyka z orzechami

Składniki:

  • 9 żółtek jajek
  • 8 łyżek cukru,
  • 750 g serka mascarpone,
  • 1 szklanka mocnej, gorzkiej kawy,
  • 3 łyżki wódki orzechowej,
  • 2 opakowania podłużnych biszkoptów,
  • 100 g orzechów włoskich,
  • kakao do posypania.


Przygotowanie:
Żółtka zmiksować z cukrem oraz mascarpone. Wystudzoną kawę wymieszać z alkoholem. Biszkopty zanurzać w kawie na ok. 2 s i układać jeden obok drugiego na blaszce o wymiarach ok. 21  21 cm. Na biszkoptach rozprowadzić połowę kremu. Przykryć go kolejną warstwą nasączonych kawą biszkoptów. Nałożyć resztę kremu. Posypać orzechami włoskimi i kakao. Blaszkę przykryć folią spożywczą i wstawić na kilka godzin do lodówki.


Grysikowe ciasto z galaretką

Składniki:

  • 16 szt. kakaowych herbatników,
  • 1 l mleka,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 100 g masła,
  • 1 szklanka kaszy manny,
  • 100 g białej czekolady,
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej,
  • 450 g malin (mogą być mrożone).


Przygotowanie:
Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do ostygnięcia. Maliny odmrozić i odsączyć nadmiar soku. W garnku podgrzać mleko z cukrem, masłem i połamaną białą czekoladą. Gdy masło i czekolada się rozpuści,dosypywać powoli kaszę mannę, cały czas intensywnie mieszając. Ugotować gęstą kaszę.
Małą blachę (21  24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, a na nim ułożyć herbatniki. Na herbatniki wylać masę z kaszy manny i odstawić do ostygnięcia. Na chłodną kaszę wyłożyć owoce i zalać je już gęstniejącą galaretką. Ciasto odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.


Torcik z serka grani



Składniki:

  • 200 g podłużnych biszkoptów,
  • 150 g masła,
  • 600 g serka typu grani,
  • 100 g cukru pudru,
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 100 ml śmietanki 30/36%,
  • 20 g żelatyny,
  • 200 g truskawek,
  • 50 g borówek.


Przygotowanie:
Połowę biszkoptów pokruszyć i połączyć z rozpuszczonym masłem. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 20 cm, docisnąć do dna. Pozostałe biszkopty przeciąć na pół i ułożyć po obwodzie tortownicy.
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości letniej wodzy. Czekoladę rozpuścić w rondelku z masłem i śmietanką. Do gorącej masy dodać żelatynę i cukier puder. Dokładnie wymieszać i połączyć z serkiem grani. Odstawić do wystygnięcia. Tężejącą masę serową przełożyć do tortownicy. Ciasto ozdobić owocami i wstawić do lodówki na kilka godzin.

Paulina Janusz-Twardowska
Autor Artykułu:Paulina Janusz-Twardowska

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
03. listopad 2024 23:15