StoryEditor

Regionalne i smaczne Boże Narodzenie: Karp smażony z szarym sosem po wielkopolsku

Święta w każdym regionie Polski smakują trochę inaczej. Inne potrawy królują na Śląsku, inne na Podlasiu, a jeszcze inne na Kaszubach. Boże Narodzenie to okazja, by poznać tradycyjne dania z innych miejsc w Polsce – szczególnie że niektóre odchodzą już w zapomnienie.  
20.12.2022., 10:12h

 Zgodnie z polską tradycją, dania wigilijne powinny być proste i składać się głównie z plonów ziemi. Dlatego na świątecznych stołach nie może zabraknąć: zbóż, maku, grzybów, kapusty, orzechów i suszonych owoców. Jako danie główne w wielu regionach dominują ryby, a zwłaszcza karp. Różny jest natomiast sposób ich przyrządzania.

Nieocenioną skarbnicą wiedzy na temat starych, przekazywanych z pokolenia na pokolenie kulinarnych receptur, są koła gospodyń wiejskich, prężnie działające w całej Polsce. Przygotowując nasze przepisy kulinarne w świątecznej odsłonie, zwróciliśmy się do pań z kół gospodyń wiejskich z prośbą o nadesłanie najciekawszych ich zdaniem regionalnych przepisów na świąteczne dania.

W krótkim czasie w naszej redakcji zagościł świąteczny nastrój. Koła gospodyń wiejskich z całej Polski odpowiedziały na naszą akcję i podzieliły się z nami pomysłami na pyszne Boże Narodzenie, za co serdecznie dziękujemy. Szczególne podziękowania chcielibyśmy skierować do zespołu kulinarnego „Para z Gara” działającego przy KGW w Widniówce w pow. krasnostawskim na Lubelszczyźnie. W ich kreatywnej kuchni tradycję łączy się z nowoczesnością, a stare przepisy modyfikuje na współczesny styl.

Członkowie koła spod Krasnegostawu widnieją na naszym zdjęciu okładkowym oraz poniżej, obok nadesłanego przez nich przepisu na pierznikowy torcik. Na naszych łamach prezentujemy również inne receptury z kilku regionów kraju.

Karp smażony z szarym sosem po wielkopolsku

Składniki:

  • 8 dzwonków karpia,
  • kilka łyżek mąki i bułki tartej do panierowania,
  • sok z cytryny,
  • sól i pieprz,
  • olej lub masło klarowane do smażenia.

Sos szary:

  • 2 łyżki mąki,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 szklanka bulionu warzywnego,
  • pół szklanki czerwonego wytrawnego wina,
  • 1,5 łyżki miodu,
  • sok z 1 małej cytryny,
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika,
  • 3 łyżki płatków migdałowych,
  • 3 łyżki rodzynek,
  • sól do smaku

Przygotowanie:

Rybę skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem.

Odstawić na 1 godz. do lodówki. Następnie panierować rybę w mące wymieszanej z bułką tartą. Rozgrzać olej lub masło klarowane i smażyć karpia na złoty kolor.

Na sos mąkę zrumienić na suchej patelni, następnie dodać masło. Wymieszać bulion i czerwone wino. Dolewać partiami na patelnię, intensywnie mieszając. Gotować na wolnym ogniu, aż zacznie się lekko zagęszczać. Dodać miód, przyprawę do piernika, płatki migdałowe, rodzynki, sok cytrynowy i przyprawić solą. Sos gotować do momentu, aż będzie gęsty.

Usmażoną rybę podawać polaną sosem lub ułożoną na sosie. Udekorować płatkami migdałowymi.

ks
Fot. Sierszeńska

 

Dorota Kolasińska
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska Redaktor Prowadząca topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. grudzień 2024 23:44