Zgodnie z polską tradycją, dania wigilijne powinny być proste i składać się głównie z plonów ziemi. Dlatego na świątecznych stołach nie może zabraknąć: zbóż, maku, grzybów, kapusty, orzechów i suszonych owoców. Jako danie główne w wielu regionach dominują ryby, a zwłaszcza karp. Różny jest natomiast sposób ich przyrządzania.
Nieocenioną skarbnicą wiedzy na temat starych, przekazywanych z pokolenia na pokolenie kulinarnych receptur, są koła gospodyń wiejskich, prężnie działające w całej Polsce. Przygotowując nasze przepisy kulinarne w świątecznej odsłonie, zwróciliśmy się do pań z kół gospodyń wiejskich z prośbą o nadesłanie najciekawszych ich zdaniem regionalnych przepisów na świąteczne dania.
W krótkim czasie w naszej redakcji zagościł świąteczny nastrój. Koła gospodyń wiejskich z całej Polski odpowiedziały na naszą akcję i podzieliły się z nami pomysłami na pyszne Boże Narodzenie, za co serdecznie dziękujemy. Szczególne podziękowania chcielibyśmy skierować do zespołu kulinarnego „Para z Gara” działającego przy KGW w Widniówce w pow. krasnostawskim na Lubelszczyźnie. W ich kreatywnej kuchni tradycję łączy się z nowoczesnością, a stare przepisy modyfikuje na współczesny styl.
Członkowie koła spod Krasnegostawu widnieją na naszym zdjęciu okładkowym oraz poniżej, obok nadesłanego przez nich przepisu na pierznikowy torcik. Na naszych łamach prezentujemy również inne receptury z kilku regionów kraju.
Moczka – śląska zupa z piernika
Składniki:
- 200 g piernika,
- 250 ml ciemnego piwa,
- 2l kompotu ze śliwek,
- 1 laska cynamonu,
- 50 g orzechów włoskich,
- 50 g orzechów laskowych,
- 100 g migdałów,
- 50 g suszonych śliwek,
- 100 g suszonych moreli,
- 100 g rodzynek,
- 50 g suszonych wiśni,
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią,
- sok z cytryny,
- szczypta soli,
- 50 g gorzkiej czekolady.
Przygotowanie:
Piernik rozkruszyć do miski i zalać ciemnym piwem. W rondlu zagotować kompot ze śliwek wraz z laską cynamonu. Orzechy włoskie i laskowe oraz migdały drobno pokroić. Suszone śliwki i morele pokroić w kostkę. Wszystkie pokrojone bakalie oraz rodzynki i suszone wiśnie dodać do gotującego się kompotu.
Całość gotować 10 min, a następnie dodać piernik namoczony w ciemnym piwie oraz cukier waniliowy, sok z cytryny, szczyptę soli i posiekaną gorzką czekoladę. Moczkę gotować na małym ogniu, ciągle mieszając przez kilkanaście minut. Podawać w miseczkach, dekorując bakaliami.
Fot. Sierszeńska