StoryEditor

Roladki z sosem czoko-tex-mex

Jak pogodzić smaki fanki czekolady i zagorzałego zwolennika mięsa? To proste - na obiad przygotuj rolady z pikantnym sosem czekoladowym. Sprawdź jak szybko ugotujesz nietypowy obiad.
26.03.2019., 13:03h
Jeśli Twój mąż ze wszystkich słodyczy świata najbardziej lubi kawał mięsa, a Tobie znudziło się gotowanie na okrągło schabowego na zmianę z pieczenią, najwyższy czas, by poeksperymentować w kuchni. Połączenie czekolady z mięsem drobiowym znają najstarsi górale - wprawdzie nie polscy, ale południowoamerykańscy. Właśnie za Oceanem udka kurczaka duszone w gęstym sosie czekoladowym to jedna z regionalnych potraw. Na naszych stołach jednak taki przysmak mógłby znaleźć niewielu zwolenników. Zatem zaproponuję dziś roladki z piersi indyczej, faszerowane suszoną śliwką oraz serem pleśniowym, którego dopełnienie stanowi oryginalny, pikantny sos czekoladowy. Taka fuzja smaków zaspokoi podniebienia mięsożerców otwartych na nowe na talerzu. Danie przygotowuje się dość szybko, a co ważne składniki są łatwo dostępne. Mięso z czekoladowym sosem świetnie komponuje się z pieczonymi ziemniaczanymi łódeczkami oraz warzywami. Zachęcam do przygotowania ich w domu i niekorzystania z niezdrowych półproduktów. A więc do dzieła!

Czego potrzebujesz?
  • 500 g piersi z indyka,
  • 10 suszonych śliwek,
  • 200 g sera camembert,
  • 10 g czekolady,
  • 3 łyżki soku pomarańczowego,
  • 5 łyżek ketchupu pikantnego,
  • słodka papryka,
  • granulowany czosnek,
  • suszony lub świeży lubczyk,
  • chili.


Przygotowanie:
Filet z indyka oczyść z błon i pokrój na sznycle grubości ok. 1 cm. Mięso rozbij i dopraw solą i pieprzem.

Ser pozbaw skórki i pokrój na cząstki.


Na każdy sznycle wyłóż po kawałku pleśniowego sera i po jednej śliwce.


Rolady ściśle zwiń, zakładając na siebie brzegi, by podczas pieczenia ser nie wyciekł.


Roladki obficie oprósz lubczykiem, czosnkiem i słodką papryką.


Mięso obsmaż na patelni, a następnie piecz przez 20 min. w temperaturze 170 C.


Równocześnie do piekarnika wstaw pokrojone w łódeczki ziemniaki doprawione ulubionymi przyprawami i skropione oliwą lub olejem rzepakowym.


Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i połącz z ketchupem, sokiem z pomarańczy oraz chili.


Roladki i sos podaj osobno, by każdy mógł doprawić mięso idealną dla siebie ilością sosu czeko-tex-mex.
Paulina Janusz-Twardowska
Autor Artykułu:Paulina Janusz-Twardowska

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
04. listopad 2024 23:34