Sałatka z czekoladowym sosem łączy ze sobą wiele smaków, choć lista zakupów wcale nie jest długa. Nadaje się doskonale jako przystawka na niedzielny obiad lub uroczystości rodzinne, ale także jako samodzielne danie np. kolację. Takiego zestawienia mięsa, sera oraz owoców i warzyw nie powstydziłby się nawet szef kuchni wziętej restauracji. Dzięki temu przepisowi bardziej wykwintna kuchnia może zagościć w domu każdej z Was.
Czego potrzebujesz?
- 200 g rukoli,
- czerwona cebula,
- gruszka,
- 100g pikantnego sera pleśniowego,
- polędwiczka wieprzowa,
- garść nasion sałatkowych,
- 1/3 tabliczki czekolady,
- 2 łyżki octu balsamicznego,
- łyżka miodu,
- szczypta chili,
- szczypta pieprzu cytrynowego.
Jak to zrobić?
Polędwiczkę oczyść z błon, rukolę i gruszkę opłucz i osusz.
Mięso oprósz solą i świeżo mielonym kolorowym pieprzem. Doprawione mięso obsmaż na patelni grillowej do złotego koloru. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170C na około 8 minut.
Gruszkę pozbaw gniazda nasiennego i pokrój w ósemki. Cebulę potnij w piórka. Na patelni, na której przygotowane zostało mięso ugrilluj gruszkę i cebulę.
Na osobnej, suchej patelni upraż nasiona sałatkowe: dynię, słonecznik i orzechy pinii. W sklepach można kupić gotową mieszankę.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj ocet balsamiczny, miód i przyprawy. Podczas podgrzewania wciąż mieszaj.
Rukolę wyłóż na półmisek lub talerz. Dodaj pokruszony ser pleśniowy, gruszkę i cebulę. Całość posyp uprażonymi nasionami i polej sosem czekoladowym. Na wierzch lub obok sałaty wyłóż pokrojoną w plastry polędwiczkę.