StoryEditor

Sernik: przepis na karnawał i ostatki od gospodyń z KGW

Przed nami czas zabaw i przyjęć karnawałowych. Zgodnie z polską tradycją, dania na tę okoliczność powinny być zarazem wykwintne, jak i solidne, by dały dobry "podkład" pod zabawę do białego rana.
13.01.2024., 08:30h

W tym numerze publikujemy "wystrzałowe" przepisy od wyjątkowych pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Komornikach nad Męciną, gm. Kleszczewo.

image

Na zdjęciu członkinie KGW w Komornikach nad Męciną i autorki przepisów, od lewej: Ewelina Urbaniak, Asia Książkiewicz-Pempera, Magda Sokół – prezes Koła.

FOTO: Sierszeńska

Sernik Eweliny

Składniki:

  • 1 kg sera w wiaderku,
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego,
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego,
  • 6 jajek.

Przygotowanie:

  1. Oddzielić białka od żółtek. Wszystkie składniki z wyjątkiem białek zmiksować do połączenia. W osobnej misce ubić białka na sztywną pianę. Następnie pianę dodać do masy serowej i delikatnie mieszać do połączenia.
  2. Dno i boki tortownicy wyłożyć pergaminem, boki wcześniej lekko natłuścić. Wlać masę do tortownicy.
  3. Nagrzać piekarnik do 170°C. Pod ruszt wstawić dużą blachę z 3 szklankami wody. Wstawić sernik do pieca na 30 minut. Po tym czasie zmienić temp. na 140°C i piec kolejne 40 minut. Wyjąć sernik, dopiero gdy wystygnie.
image

KGW nad Męciną, sernik Eweliny

FOTO: Sierszeńska
Katarzyna Sierszeńska
Autor Artykułu:Katarzyna Sierszeńska
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
21. listopad 2024 15:00