
W tym numerze publikujemy "wystrzałowe" przepisy od wyjątkowych pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Komornikach nad Męciną, gm. Kleszczewo.

Na zdjęciu członkinie KGW w Komornikach nad Męciną i autorki przepisów, od lewej: Ewelina Urbaniak, Asia Książkiewicz-Pempera, Magda Sokół – prezes Koła.
FOTO: Sierszeńska
Sernik Eweliny
Składniki:
- 1 kg sera w wiaderku,
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego,
- 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego,
- 6 jajek.
Przygotowanie:
- Oddzielić białka od żółtek. Wszystkie składniki z wyjątkiem białek zmiksować do połączenia. W osobnej misce ubić białka na sztywną pianę. Następnie pianę dodać do masy serowej i delikatnie mieszać do połączenia.
- Dno i boki tortownicy wyłożyć pergaminem, boki wcześniej lekko natłuścić. Wlać masę do tortownicy.
- Nagrzać piekarnik do 170°C. Pod ruszt wstawić dużą blachę z 3 szklankami wody. Wstawić sernik do pieca na 30 minut. Po tym czasie zmienić temp. na 140°C i piec kolejne 40 minut. Wyjąć sernik, dopiero gdy wystygnie.