Ślaz to roślina, która rośnie na łąkach, w ogrodach, czy w parkach. W Polsce występuje kilka gatunków, np. ślaz dziki, ślaz drobnokwiatowy, ślaz nicejski, ślaz piżmowy, ślaz drobnokwiatowy, ślaz zaniedbany, ślaz zygmanek. W domowej apteczce przyda się, gdy nadejdzie czas słoty.
Herbata z kwiatów ślazu
Pomoże w trakcie infekcji i przy przeziębieniu. Ma działanie łagodzące, szczególnie objawy zapalenia górnych dróg oddechowych, ale także zbawiennie działa na układ pokarmowy i jest stosowana podczas zaburzeń trawienia. Jeśli zaparzymy kwiaty ślazu, naparu można użyć do płukania bolącego gardła, ale także w trakcie anginy. Napar ze ślazu spowoduje złagodzenie odruchu kaszlowego i ułatwi wykrztuszanie.
Napar ze ślazu
Zachwyci pięknym kolorem – herbata jest fioletowa! Zawiera śluz łagodzący chrypkę i suchy kaszel, nawilża również błony śluzowe jamy ustnej. Ślaz jest składnikiem wielu kosmetyków, ponieważ dobrze działa na skórę. Napar może zatem posłużyć jako płukanka lub dodatek do kąpieli. Jak przygotować napar z suszonych kwiatów ślazu dzikiego? Wystarczy wsypać do kubka 1-2 łyżki suszu i zalać 400 ml wrzącej wody. Całość parzymy około 10 minut.
Kiedy najlepiej zerwać ślaz?
Ślaz to także piękna roślina ozdobna. Są osoby, które dodają ją do sałatki! Kwiaty ślazu dzikiego i jego liście zrywamy od czerwca do sierpnia. Zawierają prócz śluzu kwasy organiczne, flawonoidy, fitosterole i sole mineralne. Ślaz nie jest zalecany w przypadku alergii, nie powinny spożywać go kobiety w ciąży i karmiące piersią.
Czytaj także: Arbuzowa lemoniada - przepis na orzeźwienie
Jak ususzyć ślaz?
Zrywamy kwiaty o głębokim fioletowym kolorze. Rozkładamy je w przewiewnym, zacienionym i suchym miejscu. Warto zadbać o to, aby kwiaty były rozłożone osobno i się nie zlepiały. Ślaz przechowujemy w słoikach z ciemnego szkła z dala od wilgoci.
fot. envato elements