Ciasto budyniowe z bratkami
Składniki:
4 jajka,
130 g cukru,
1 łyżka zimnej wody,
125 g masła,
125 g mąki pszennej,
szczypta soli,
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
1/2 l mleka o pokojowej temperaturze,
cukier puder lub biała czekolada do posypania,
jadalne kwiaty, np. bratki lub nasturcje.
Sposób wykonania:
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka zmiksować z cukrem, ekstraktem waniliowym i łyżką zimnej wody. Dodać stopione masło. Miksować do czasu połączenia się masy. Dodawać stopniowo przesianą mąkę i mleko, cały czas miksując.
Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Piec w szczelnej foremce (ciasto jest wodniste) o wymiarach 20 × 20 cm w temperaturze 160°C przez 60 minut. Podczas pieczenia powstają trzy warstwy ciasta. Dwie warstwy budyniowe i na wierzchu warstwa biszkoptowa. Nad foremką umieścić ruszt, a na nim ułożyć papier
do pieczenia, zapobiegnie to przypaleniu ciasta.
Podawać wystudzone, posypane cukrem pudrem lub startą białą czekoladą i udekorowane jadalnymi kwiatami.
Przepis: Anna Kruszona
Fot. Witkowska