StoryEditor

Słodkie odcienie lata – Ciasto budyniowe z bratkami

Wykorzystaj ogrodowe kwiaty do pieczenia. Jeść można m.in. bratki i nasturcje. Będą wspaniale smakować z naszym ciastem budyniowym.
24.05.2018., 14:05h
Ciasto budyniowe z bratkami

Składniki:

4 jajka,

130 g cukru,

1 łyżka zimnej wody,

125 g masła,

125 g mąki pszennej,

szczypta soli,

2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,

1/2 l mleka o pokojowej temperaturze,

cukier puder lub biała czekolada do posypania,

jadalne kwiaty, np. bratki lub nasturcje.

Sposób wykonania:

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka zmiksować z cukrem, ekstraktem waniliowym i łyżką zimnej wody. Dodać stopione masło. Miksować do czasu połączenia się masy. Dodawać stopniowo przesianą mąkę i mleko, cały czas miksując.

Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Piec w szczelnej foremce (ciasto jest wodniste) o wymiarach 20 × 20 cm w temperaturze 160°C przez 60 minut. Podczas pieczenia powstają trzy warstwy ciasta. Dwie warstwy budyniowe i na wierzchu warstwa biszkoptowa. Nad foremką umieścić ruszt, a na nim ułożyć papier
do pieczenia, zapobiegnie to przypaleniu ciasta. 

Podawać wystudzone, posypane cukrem pudrem lub startą białą czekoladą i udekorowane jadalnymi kwiatami.

Przepis: Anna Kruszona

Fot. Witkowska

 
Agata Dobak
Autor Artykułu:Agata Dobak

redaktor „top agrar Polska” w dziale Dom i Rodzina

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. listopad 2024 00:26