Sernik miętowy
Składniki:
120 g biszkoptów,
100 g gorzkiej czekolady,
100 g masła,
1 kg mielonego sera,
350 ml śmietany 30%,
200 g landrynek miętowych,
5 łyżeczek żelatyny,
2 łyżki cukru pudru
15 ciastek typu petitki w czekoladzie,
kilka kostek białej czekolady,
kilka gałązek mięty.
Sposób wykonania:
Biszkopty zmielić w blenderze kielichowym, dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę oraz rozpuszczone masło, dokładnie wymieszać i wylepić dno okrągłej foremki o średnicy 23 cm. Landrynki włożyć do woreczka i pokruszyć je tłuczkiem na drobno, następnie wsypać do garnka, zalać 150 ml wrzącej wody i podgrzewać do rozpuszczenia. Schłodzić. Żelatynę rozpuścić w 100 ml wrzątku. Schłodzić. Kremówkę ubić z cukrem na sztywno. Ser zmiksować i dodać od niego kremówkę, delikatnie wymieszać, dodać rozpuszczone landrynki oraz żelatynę. Szybko i dokładnie wymieszać, masę wylać do foremki, równomiernie rozprowadzić i wstawić do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie obkroić sernik i zdjąć obręcz, na boki sernika przykleić ciastka. Na wierzch ciasta zetrzeć białą czekoladę i ułożyć listki mięty.
Przepis: Anna Kruszona
Fot. Witkowska