StoryEditor

Słodkie odcienie lata - Sernik miętowy

Miętowa ochłoda na upalny dzień. Wypróbuj przepis na sernik na czekoladowym spodzie bez pieczenia.
24.05.2018., 15:05h
Sernik miętowy

Składniki:

120 g biszkoptów,

100 g gorzkiej czekolady,

100 g masła,

1 kg mielonego sera,

350 ml śmietany 30%,

200 g landrynek miętowych,

5 łyżeczek żelatyny,

2 łyżki cukru pudru

15 ciastek typu petitki w czekoladzie, 

kilka kostek białej czekolady,

kilka gałązek mięty.

Sposób wykonania:

Biszkopty zmielić w blenderze kielichowym, dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę oraz rozpuszczone masło, dokładnie wymieszać i wylepić dno okrągłej foremki o średnicy 23 cm. Landrynki włożyć do woreczka i pokruszyć je tłuczkiem na drobno, następnie wsypać do garnka, zalać 150 ml wrzącej wody i podgrzewać do rozpuszczenia. Schłodzić. Żelatynę rozpuścić w 100 ml wrzątku. Schłodzić. Kremówkę ubić z cukrem na sztywno. Ser zmiksować i dodać od niego kremówkę, delikatnie wymieszać, dodać rozpuszczone landrynki oraz żelatynę. Szybko i dokładnie wymieszać, masę wylać do foremki, równomiernie rozprowadzić i wstawić do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie obkroić sernik i zdjąć obręcz, na boki sernika przykleić ciastka. Na wierzch ciasta zetrzeć białą czekoladę i ułożyć listki mięty. 

Przepis: Anna Kruszona

Fot. Witkowska

Agata Dobak
Autor Artykułu:Agata Dobak

redaktor „top agrar Polska” w dziale Dom i Rodzina

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. listopad 2024 00:44