StoryEditor

Słodkie odcienie lata – Szpinakowe ciasto z borówkami

Do ciasta można dodać nie tylko owoce czy kwiaty, ale także warzywa. Zielony kolor ciastu nada szpinak. Będzie pięknie kontrastowało z borówkową pianką. 
24.05.2018., 15:05h
Szpinakowe ciasto z borówkami


Składniki:

5 dużych jajek,

3/4 szklanki drobnego cukru,

150 ml oleju rzepakowego,

120 g świeżego szpinaku,

260 g mąki pszennej,

1 łyżeczka proszku do pieczenia,

sok z 1/2 cytryny,

1/2 kg borówek, 

4 łyżki cukru,

1 opakowanie galaretki owoce leśne, 

450 ml śmietany kremówki 36%.

 

Sposób wykonania:

Szpinak i olej zmiksować blenderem na gładki mus. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając, następnie dodawać żółtka po jednym. Dodać mus szpinakowy i ubić do połączenia składników. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać i dodać do masy, delikatnie wymieszać.

Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 23 × 33 cm, najlepsza będzie forma obręcz z regulowanymi bokami. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto piec 30 minut w 170°C. Po upieczeniu przestudzić. Z ciasta odkroić z każdej strony margines około 2 cm. Odkrojone brzegi drobno pokruszyć. Sok z połówki cytryny wymieszać z 150 ml wody i nawilżyć nią biszkopt. Biszkopt włożyć do formy.

Borówki zagotować z cukrem i zblendować na mus, garść borówek pozostawić do dekoracji. Owoce zdjąć z ognia i dodać galaretkę, mieszać do czasu jej rozpuszczenia. Schłodzić. Zimną śmietanę ubić i dodać do niej schłodzony mus borówkowy, całość szybko i dokładnie wymieszać i równomiernie rozprowadzić na biszkopcie. Wierzch ciasta obsypać wcześniej przygotowanymi okruszkami i udekorować borówkami.

Przepis: Anna Kruszona

Fot. Witkowska

Agata Dobak
Autor Artykułu:Agata Dobak

redaktor „top agrar Polska” w dziale Dom i Rodzina

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. listopad 2024 11:25