Szpinakowe ciasto z borówkami
Składniki:
5 dużych jajek,
3/4 szklanki drobnego cukru,
150 ml oleju rzepakowego,
120 g świeżego szpinaku,
260 g mąki pszennej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
sok z 1/2 cytryny,
1/2 kg borówek,
4 łyżki cukru,
1 opakowanie galaretki owoce leśne,
450 ml śmietany kremówki 36%.
Sposób wykonania:
Szpinak i olej zmiksować blenderem na gładki mus. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając, następnie dodawać żółtka po jednym. Dodać mus szpinakowy i ubić do połączenia składników. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać i dodać do masy, delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 23 × 33 cm, najlepsza będzie forma obręcz z regulowanymi bokami. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto piec 30 minut w 170°C. Po upieczeniu przestudzić. Z ciasta odkroić z każdej strony margines około 2 cm. Odkrojone brzegi drobno pokruszyć. Sok z połówki cytryny wymieszać z 150 ml wody i nawilżyć nią biszkopt. Biszkopt włożyć do formy.
Borówki zagotować z cukrem i zblendować na mus, garść borówek pozostawić do dekoracji. Owoce zdjąć z ognia i dodać galaretkę, mieszać do czasu jej rozpuszczenia. Schłodzić. Zimną śmietanę ubić i dodać do niej schłodzony mus borówkowy, całość szybko i dokładnie wymieszać i równomiernie rozprowadzić na biszkopcie. Wierzch ciasta obsypać wcześniej przygotowanymi okruszkami i udekorować borówkami.
Przepis: Anna Kruszona
Fot. Witkowska