Tort bezowy z kremem czekoladowym i truskawkami
Składniki:
1 szklanka białek,
2 szklanki drobnego cukru,
1 łyżka mączki ziemniaczanej,
1 łyżka soku z cytryny,
szczypta soli,
2 kostki masła
o temperaturze pokojowej,
2 tabliczki gorzkiej czekolady,
150 ml mleka,
2 kostki białej czekolady,
250 g truskawek.
Sposób wykonania:
Schłodzone białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, ciągle ubijając dodawać po jednej łyżce cukier. Na końcu dodać mączkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Białka równomiernie rozłożyć na dwa narysowane na papierze do pieczenia okręgi o średnicy 23 cm. Masę można wyciskać za pomocą szprycy do kremów. Bezę suszyć przez 90 minut w piekarniku nagrzanym do 100°C z termoobiegiem.
Dwie kostki gorzkiej czekolady odłożyć. Resztę połamać na kawałki. Czekoladę wraz z mlekiem podgrzewać w kąpieli wodnej w szklanym naczyniu aż do roztopienia. Masło ubić na puch i dodawać po jednej łyżce schłodzonej rozpuszczonej czekolady.
Odłożone kostki gorzkiej i białej czekolady włożyć do małych woreczków strunowych. Włożyć do ciepłej wody i poczekać aż czekolada się rozpuści. Truskawki umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. W woreczkach obciąć rogi i płynną czekoladą polać truskawki, najpierw gorzką, a potem białą. 2/3 kremu nałożyć na blat bezowy i przykryć drugim blatem, na wierzchu rozsmarować resztę kremu i ułożyć truskawki.
Przepis: Anna Kruszona
Fot. Witkowska