Przepis na tartę jabłkową „Bukiet róż”. Jakich składników będziemy potrzebować?
Aby przygotować idealne ciasto na tartę potrzebować będziemy: 200 g mąki pszennej, 90 g zimnego masła, 30 g zimnego smalcu, 60 g cukru pudru, szczypta soli, 2–3 łyżki zimnej wody.
Aby przygotować idealne ciasto na tartę potrzebować będziemy: 200 g mąki pszennej, 90 g zimnego masła, 30 g zimnego smalcu, 60 g cukru pudru, szczypta soli, 2–3 łyżki zimnej wody.
Składniki potrzebne do przygotowania Crème patissiere:
- 600 ml mleka,
- ziarenka z 1 laski wanilii,
- 6 dużych żółtek,
- 100 g cukru,
- 40 g mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka likieru amaretto.
Co potrzeba, aby przygotować bukiet róż? Około 7–8 jabłek z czerwoną skórką, do tego 3 szklanki wody, sok z 1,5 cytryny oraz 200 g cukru.
Przygotowanie:
Mąkę przesiać, dodać masło, smalec i posiekać nożem. Dodać cukier, sól, zimną wodę i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez ok. 1 godz. Formę o średnicy 25 cm posmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm i wyłożyć nim formę. Ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut. Oprószyć mąką, ułożyć papier do pieczenia, wsypać ziarna fasoli, które obciążą ciasto.
Piekarnik nagrzać do 200°C, piec ciasto przez 15 minut. Następnie usunąć papier z obciążeniem, obniżyć temperaturę do 180°C i piec dodatkowe 10 min lub do zarumienienia się. Wyjąć i wystudzić.
Na crème patissiere zagotować mleko z ziarenkami wanilii i odstawić. Utrzeć mikserem żółtka i cukier. Dodać mąkę i skrobię. Miksować, aż do uzyskania gładkiej masy. Dodać 100 ml wrzącego mleka, zmiksować do połączenia. Masę jajeczną wlać do reszty mleka, dodać likier i wymieszać. Zagotować na średniej mocy palnika, często mieszając. Gotować ok. 1 min, aż krem zgęstnieje. Od razu wylać go na kruchy spód, odstawić do wystudzenia.
Do garnuszka nalać wodę, sok z cytryny i cukier. Wymieszać i zagotować. Z jabłek usunąć gniazda nasienne, podzielić na ćwiartki i nie obierać. Pokroić jabłka na 2-mm plasterki. Następnie przełożyć je do gorącego syropu cukrowego i gotować ok. 1–2 min. Gotowe plasterki powinny być miękkie i plastyczne, ale nie mogą się rozpadać. Odcedzić i wystudzić. Układać po 6 plasterków jabłek tak, by na siebie zachodziły. Następnie zwinąć je w kształt róży. Uformowane układać na wystudzonym kremie, lekko wciskając.
Katarzyna Sierszeńska
Katarzyna Sierszeńska