Sałatka krabowa z makaronem
Składniki:
250 g paluszków krabowych,
1 szklanka makaronu w kształcie ryżu,
5 jajek,
1 zielony ogórek,
200 g kukurydzy konserwowej,
3 łyżki posiekanego koperku,
4–5 łyżek majonezu,
1 cytryna,
sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania
Makaron ugotować al dente, przelać zimną wodą i dobrze osączyć. Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać ze skorupek i pokroić w drobną kostkę. Paluszki krabowe i ogórek pokroić w drobną kostkę. Z cytryny wycisnąć sok. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Dodać koperek oraz majonez i ponownie wymieszać. Doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem i sokiem z cytryny.
Potrawy przygotowano w Restauracji Tumska w Poznaniu.
Opr. Agata Dobak