Sandacz w płatkach z migdałów na sałatce z selera naciowego
Składniki:
4 filety z sandacza,
100 g migdałów w płatkach,
50 g masła,
1 cytryna, 1 jajko, sól, pieprz.
Sałatka:
1 seler naciowy,
1 grono ciemnych winogron,
1 garść czerwonych porzeczek,
ocet balsamiczny, miód, limonka, pieprz.
Sposób przygotowania:
Filety z sandacza myjemy i osuszamy. Rybę skrapiamy cytryną, doprawiamy solą i pieprzem. Następnie oprószamy ją mąką, obtaczamy w roztrzepanym jajku, a następnie w płatkach migdałów. Sandacza smażymy na maśle na złoty kolor.
Przepis na 4 porcje.
Sposób przygotowania sałatki:
Seler naciowy myjemy, kroimy po skosie. Winogrono myjemy i przekrawamy na połówki. Czerwoną porzeczkę myjemy i obieramy. Wszystkie składniki mieszamy razem, doprawiamy octem balsamicznym, miodem, solą, sokiem z limonki i świeżo mielonym pieprzem.
Rybę podajemy na sałatce.
Potrawy przygotowano w Restauracji Tumska w Poznaniu.
Opr. Agata Dobak