Sernik dyniowy na spodzie piernikowym
Składniki:
1 op. sera ricotta, 1 szklanka świeżej dyni,
1 jajko, 1 żółtko, 2 łyżki gęstej śmietany 18%,
1 op. cukru waniliowego,
1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki bułki tartej,
100 g masła, 1 op. przypraw do piernika, 20 g cukru
100 g mrożonych malin, 50 ml czerwonego wina.
Sposób przygotowania:
Dynię gotujemy do miękkości, odcedzamy i studzimy. Następnie miksujemy na purée i dodajemy ricottę, śmietanę, jajko, żółtko, 2 łyżki cukru i cukier wanilinowy. Całość ponownie miksujemy.
Masło roztapiamy na patelni, dodajemy 2 łyżki cukru, bułkę tartą i przyprawy do piernika. Smażymy około 4–5 minut. Bułkę wykładamy do kokilek (małych, ceramicznych miseczek do zapiekania potraw) i mocno ugniatamy, a na nią wylewamy masę serową. Kokilki stawiamy na blachę, na którą wlewamy wodę tak, aby sięgała do połowy wysokości foremek. Serniczki pieczemy 40 minut w 160 stopniach. W tym czasie maliny smażymy z cukrem, pod koniec dodajemy czerwone wino i odparowując doprowadzamy do redukcji. Serniczki podajemy z usmażonymi malinami.
Potrawy przygotowano w Restauracji Tumska w Poznaniu.
Opr. Agata Dobak