Składniki:
1 ciabata,
120 g piersi z kurczaka,
100 g mozzarelli,
5 oliwek,
1 garść rukoli lub innej sałaty,
2 suszone pomidory,
3 łyżki oleju rzepakowego.
Sposób wykonania:
Kurczaka pokroić w plastry. Doprawić solą i pieprzem. Podsmażyć na oleju, aż się zarumieni z obu stron. Ciabatę przekroić wzdłuż. Mozarellę pokroić w plastry. Oliwki i suszone pomidory przekroić na pół. Składniki układać w kolejności: rukola, kurczak, mozarella, pomidor, oliwki. Przed zjedzeniem polać sosem pomidorowym.
Sos pomidorowy
Składniki:
1/2 cebuli,
1/2 słoiczka przecieru pomidorowego,
3 łyżki masła,
1/3 małej papryki,
pieprz,
oregano,
odrobina miodu.
Sposób wykonania:
Drobno pokrojoną paprykę i cebulę zeszklić na maśle. Dodać przecier pomidorowy. Smażyć 10 minut na wolnym ogniu.
Przepisy przygotowała Balbina Piontek
Opr. Agata Dobak
StoryEditor
Śniadanie na polu - Kanapka włoska - 715 kcal
Drugie śniadanie nie musi być monotonne. Skorzystaj z naszych przepisów na kanapki – polską i włoską, które można zjeść w czasie prac na polu. Zadbaj, by przygotowana kanapka przyciągała wzrok kolorowymi składnikami i była sycąca jak obiad. Domowy sos pomidorowy będzie świetnym uzupełnieniem smaku.