StoryEditor

Świąteczny pasztet z grzybami i soczewicą

Bezmięsny świąteczny pasztet z grzybami i soczewicą do jedzenia na kanapce lub jako przekąska zaskoczy delikatnym grzybowym aromatem i nutką orzechowego smaku.
05.12.2018., 14:12h
Świąteczny pasztet z grzybami i soczewicą

Składniki:
2 szklanki grzybów suszonych,
2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej,
1 szklanka czerwonej soczewicy,
1 średnia cebula,
3 ząbki czosnku,
3 łyżki płatków drożdżowych,
3,5 szklanki wody od gotowania grzybów,
6 łyżek oleju rzepakowego do smażenia,
3 łyżki oleju do pasztetu,
6 łyżek sosu sojowego,
1/2 łyżeczki soli,
1/2 łyżeczki pieprzu,
przyprawy: zioła prowansalskie, oregano, tymianek, 1 łyżka soku z cytryny,
kilka orzechów włoskich do przystrojenia, olej do posmarowania wierzchu.

Sposób wykonania:
Grzyby gotujemy 40 min w 3,5 szklanki wody. Soczewicę zalewamy 2 szklankami wywaru z grzybów, gotujemy aż woda wyparuje, a soczewica będzie miękka. Kroimy cebulę w kostkę, rozgnieciony czosnek w kawałki, a grzyby w paski i smażymy, aż cebula się zeszkli. Kaszę gryczaną, ugotowaną soczewicę, cebulę z grzybami oraz resztę składników miksujemy na jednolitą masę. Foremkę wykładamy papierem lub smarujemy tłuszczem i posypujemy zmielonymi orzechami. Wierzch smarujemy olejem i dekorujemy orzechami. Pieczemy 50 min w nagrzanym piekarniku w temp. 200°C. Wyjmujemy z formy po wystudzeniu.

Przepisy przygotowały:
Kamila Markiewicz-Lubańska i Maria Szymańska
www.absolutniedobre.pl





Sprawdź też przepis na Wigilijny barszcz
Agata Dobak
Autor Artykułu:Agata Dobak

redaktor „top agrar Polska” w dziale Dom i Rodzina

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
02. listopad 2024 20:24