Makaron z fasolką i kurczakiem
SKŁADNIKI:
- 120 g makaronu typu spaghetti (może być też „wstążki” lub „pióra”)
- około 150 g fasolki szparagowej
- 2 średnie filety z kurczaka
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka masła
- około 80 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka drobno startego parmezanu
- 2 łyżki zielonego pesto (takiego ze słoika)
- bazylia (najlepiej świeża)
PRZYGOTOWANIE:
Makaron oraz fasolkę ugotować. W tym czasie przygotować kurczaka. Filety z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, rozbić tłuczkiem na równą grubość. Doprawić solą, pieprzem, oregano oraz startym czosnkiem. Na patelni stopić masło wraz z oliwą. Włożyć kawałki kurczaka i obsmażyć je po 2 minuty z każdej strony. Dolać śmietankę, dorzucić parmezan, przyprawić solą i pieprzem. Całość zagotować. Gotować przez ok. 1 minutę cały czas mieszając aż sos zgęstnieje, raz przewracając mięso na drugą stronę. Na chwilę przed końcem rozsmarować na kurczaku pesto. Gotować (już nie mieszając). Zdjąć z ognia, filety ułożyć na makaronie z fasolką. Polać sosem i posypać świeżymi listkami bazylii.
ag