StoryEditor

Szybki obiad czyli makaron z fasolką i kurczakiem

Dużo pracy w polu, ciągłe bieganie od domu do pola i w drugą stronę? Nie ma czasu na wielkie gotowanie? Mamy przepis na szybki obiad.
28.08.2017., 13:08h

Makaron z fasolką i kurczakiem


 
SKŁADNIKI:
  • 120 g makaronu typu spaghetti (może być też „wstążki” lub „pióra”)
  • około 150 g fasolki szparagowej
  • 2 średnie filety z kurczaka
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • około 80 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka drobno startego parmezanu
  • 2 łyżki zielonego pesto (takiego ze słoika)
  • bazylia (najlepiej świeża)
 

PRZYGOTOWANIE:

Makaron oraz fasolkę ugotować. W tym czasie przygotować kurczaka. Filety z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, rozbić tłuczkiem na równą grubość. Doprawić solą, pieprzem, oregano oraz startym czosnkiem. Na patelni stopić masło wraz z oliwą. Włożyć kawałki kurczaka i obsmażyć je po 2 minuty z każdej strony. Dolać śmietankę, dorzucić parmezan, przyprawić solą i pieprzem. Całość zagotować. Gotować przez ok. 1 minutę cały czas mieszając aż sos zgęstnieje, raz przewracając mięso na drugą stronę. Na chwilę przed końcem rozsmarować na kurczaku pesto. Gotować (już nie mieszając). Zdjąć z ognia, filety ułożyć na makaronie z fasolką. Polać sosem i posypać świeżymi listkami bazylii.

 ag
Aleksandra Galus
Autor Artykułu:Aleksandra Galus

redaktor, specjalista ds. automatyzacji treści

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
23. grudzień 2024 01:44