Pieczona szynka jest równie popularna na wielkanocnym stole co szynka gotowana czy wędzona. Tym razem jednak, proponujemy szynke faszerowaną szpinakiem. Do jej przygotowania potrzebne będą:
1,5 kg szytnki wołowej,
kilka łyżek oliwy z oliwek,
2 ząbki czosnku,
3 łyżeczki musztrady,
2 łyżki tartej bułki,
1 łyzeczka słodkiej papryki,
sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Szynkę ukształtować na płat, nacinając ją do środka wzdłuż włókien mięśniowych. Posmarować roztartym czosnkiem z oliwą i musztardą, obsypać tartą bułka oraz przyprawami.
Na patelni rozpuścić masło, zeszklić cebulę. Smażyć 5 minut. Połączyć cebulę ze szpinakiem, drobno pokrojonymi pomidorami, rozgniecionym czosnkiem i startym żółtym serem. Dodać jajko, 2 łyżki tartej bułki, przyprawić solą i pieprzem.
Farszem obłożyć płat szynki i spiąć wykałaczkami, uzyskując kształt rolady. Szynkę piec w brytwannie lub w rękawie do pieczenia mięsa w temp. 190,C ok. 1,5 godziny.
ec
StoryEditor
Szynka na zielono
Wielkanoc coraz bliżej, plany kulinarne właśnie się realizują, a my podpowiadamy pomysł na szynkę z zielonym farszem.