Tęczowe muffinki
Składniki na ciasto:
200 g mąki,
140 g brązowego cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
3/4 szklanki mleka,
3/4 szklanki oleju,
2 jajka.
Składniki na krem:
250 g serka mascarpone,
250 ml śmietany kremówki 30%,
1 łyżka cukru,
opcjonalnie barwniki spożywcze w 3 kolorach.
Sposób wykonania:
Suche składniki połączyć osobno i mokre osobno. Następnie całość razem wymieszać. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papilotkami. Piec w temp. 160°C przez 20 min. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest suche. Składniki na krem połączyć i ubijać do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Krem podzielić na 3 części do każdej dodać kroplę barwnika i wymieszać. Do rękawa cukierniczego lub szprycy nałożyć po ściankach wszystkie trzy kolory za pomocą łyżeczki. Muffiny udekorować kremem i dowolną posypką.
Przepisy: Kinga Machaj
Fot. Witkowska
Zobacz też: Tęczowy tort na dziecięce uroczystości
StoryEditor
Tęczowe muffinki
Babeczki w kolorowych papilotkach to hit każdego dziecięcego przyjęcia. Im bardziej wymyślne i kolorowe, tym większy wzbudzają zachwyt.