StoryEditor
Tęczowy tort na dziecięce uroczystości
Możesz sprawić dużo radości swoim pociechom przygotowując dla nich na specjalną okazję miniprzyjęcie. Tort w kolorach tęczy z pewnością zrobi furorę.
Tęczowy tort
Składniki na 1 blat biszkoptu:
1 jajko,
1 łyżka cukru,
1 kopiasta łyżka mąki,
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
szczypta soli,
barwniki spożywcze w 5 kolorach, np. żelowe barwniki w tubkach.
Składniki na krem:
1,5 l śmietany kremówki 36%,
0,5 szklanki cukru,
6 łyżeczek żelatyny namoczonej w 3 łyżkach zimnej wody.
Sposób wykonania:
Białko ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać cukier, następnie żółtko i dalej ubijać. Całość połączyć z mąką, proszkiem do pieczenia i kroplą barwnika. Delikatnie wymieszać.
Przygotowaną masę wyłożyć do tortownicy o średnicy 20 cm. Jeżeli chcemy upiec biszkopt wielkości 24 cm, składniki należy podwoić. Piec w temp. 180°C przez 12 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest suche. Czynności powtarzamy 5 razy, za każdym razem dodając inny barwnik.
Śmietanę podgrzewać, uważać, by nie doprowadzić jej do wrzenia, dodać cukier cały czas mieszając. W ostatnim momencie przed zagotowaniem (na wierzchu zacznie pojawiać się piana lub śmietana zacznie rosnąć) wyłączyć palnik i dodać żelatynę. Całość wymieszać i wstawić do lodówki, najlepiej na 12 godzin. Masę ubić mikserem i przełożyć nią upieczone biszkopty. Tort udekorować według uznania cukierkami, piankami, posypką.
Przepisy: Kinga Machaj
Fot. Witkowska