StoryEditor

Top 3 świąteczne drinki

Święta tuż, tuż, a do Sylwestra  zaledwie kilka dni. Na chłodne wieczory oraz świąteczny i sylwestrowy czas polecam zimowe drinki. Sprawdź, jak łatwo je zrobić.
29.11.2019., 15:11h

Okres świąteczno-sylwestrowy sprzyja biesiadowaniu. Przy wspólnym stole, do tradycyjnych potraw można pozwolić sobie na odrobinę szaleństwa i dobrego drinka. Zimą, zarówno do obiadu czy kolacji, jak i przy partyjce kart, sprawdzają się aromatyczne drinki na bazie czerwonego wina – w naszym zestawieniu grzaniec oraz poncz.

Im bliżej Sylwestra, tym częściej myślimy o lampce szampana. Ten trunek solo nie zawsze zachwyca. Warto więc nadprogramowe bąbelki wykorzystać do przygotowania świetnego, lekkiego drinka – owocowej mimozy.

 

Zimowy grzaniec

Czego potrzebujesz?

  • butelka czerwonego, wytrawnego/półwytrawnego wina
  • 1 pomarańcza
  • garść suszonych owoców,
  • 2 cm korzenia imbiru
  • laska cynamonu
  • kilka goździków i ziaren kardamonu
  • łyżka miodu.

 

Jak to zrobić?

Do garnka wlej wino, włóż suszone owoce, korzeń imbiru i korzenne przyprawy. Podgrzej wino na wolnym ogniu – nie gotuj! Dosłodź miodem. Odstaw z ognia i włóż plastry pomarańczy. Do kubków wlej wino z pomarańczami. Możesz dołożyć laskę cynamonu.

 

Świąteczny poncz 

Czego potrzebujesz?

  • butelka czerwonego półwytrawnego wina
  • 2 mandarynki, 
  • 1 cytryna, 1 pomarańcza
  • ok. 4 cm świeżego imbiru
  • 6 goździków,  2 ziarna kardamonu
  • gwiazdka anyżu
  • 4 łyżki czarnej herbaty
  • 1 l wody, 4 łyżki cukru.
 

 

Goździki, kardamon, anyż, cukier zalej gorącą herbatą przygotowaną z 1 l wody i odstaw na 15 minut. Cytrusy i imbir umyj, pokrój w plastry i włóż do szklanej miski lub dzbanka. Owoce zalej winem i przecedzoną herbatą. Odstaw na co najmniej godzinę.

 

Jak zrobić cytrusową mimozę?

Czego potrzebujesz?

  • grejpfrut, pomarańcza, cytryna, limonka
  • schłodzony szampan lub Prosecco 0,75 l
  • 3 do 4 filiżanek soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego), sok żurawinowy.

 

Jak to zrobić?

Napełnij dzbanek plastrami cytrusów i zalej je szampanem. Wyciśnij sok z pomarańczy i dodaj do alkoholu. Całość wymieszaj. Przelej drinka do kieliszków (sam płyn) i dodaj odrobinę soku żurawinowego.

Paulina Janusz-Twardowska
Autor Artykułu:Paulina Janusz-Twardowska

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
23. grudzień 2024 00:02