Okres świąteczno-sylwestrowy sprzyja biesiadowaniu. Przy wspólnym stole, do tradycyjnych potraw można pozwolić sobie na odrobinę szaleństwa i dobrego drinka. Zimą, zarówno do obiadu czy kolacji, jak i przy partyjce kart, sprawdzają się aromatyczne drinki na bazie czerwonego wina – w naszym zestawieniu grzaniec oraz poncz.
Im bliżej Sylwestra, tym częściej myślimy o lampce szampana. Ten trunek solo nie zawsze zachwyca. Warto więc nadprogramowe bąbelki wykorzystać do przygotowania świetnego, lekkiego drinka – owocowej mimozy.
Zimowy grzaniec
Czego potrzebujesz?
- butelka czerwonego, wytrawnego/półwytrawnego wina
- 1 pomarańcza
- garść suszonych owoców,
- 2 cm korzenia imbiru
- laska cynamonu
- kilka goździków i ziaren kardamonu
- łyżka miodu.
Jak to zrobić?
Do garnka wlej wino, włóż suszone owoce, korzeń imbiru i korzenne przyprawy. Podgrzej wino na wolnym ogniu – nie gotuj! Dosłodź miodem. Odstaw z ognia i włóż plastry pomarańczy. Do kubków wlej wino z pomarańczami. Możesz dołożyć laskę cynamonu.
Świąteczny poncz
Czego potrzebujesz?
- butelka czerwonego półwytrawnego wina
- 2 mandarynki,
- 1 cytryna, 1 pomarańcza
- ok. 4 cm świeżego imbiru
- 6 goździków, 2 ziarna kardamonu
- gwiazdka anyżu
- 4 łyżki czarnej herbaty
- 1 l wody, 4 łyżki cukru.
Goździki, kardamon, anyż, cukier zalej gorącą herbatą przygotowaną z 1 l wody i odstaw na 15 minut. Cytrusy i imbir umyj, pokrój w plastry i włóż do szklanej miski lub dzbanka. Owoce zalej winem i przecedzoną herbatą. Odstaw na co najmniej godzinę.
Jak zrobić cytrusową mimozę?
Czego potrzebujesz?
- grejpfrut, pomarańcza, cytryna, limonka
- schłodzony szampan lub Prosecco 0,75 l
- 3 do 4 filiżanek soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego), sok żurawinowy.
Jak to zrobić?
Napełnij dzbanek plastrami cytrusów i zalej je szampanem. Wyciśnij sok z pomarańczy i dodaj do alkoholu. Całość wymieszaj. Przelej drinka do kieliszków (sam płyn) i dodaj odrobinę soku żurawinowego.