StoryEditor

Tradycyjna zupa grzybowa – najlepszy przepis

Zupa grzybowa jak u mamy i nie tylko na święta. Oto przepis na przepyszną zupę ze świeżych i suszonych grzybów.
31.08.2020., 11:08h
Sezon grzybowy w tym roku zaczął się wyjątkowo wcześnie. Warto korzystać z tych sezonowych darów lasu i serwować grzybowe dania nie tylko od święta. Jedną ze sztandarowych potraw z leśnych grzybów jest zupa – pełna aromatu i smaku. Sprawdź, jak prosto ją ugotować.

Składniki:

  • 500 g grzybów leśnych (świeże lub mrożone),
  • 200 ml śmietanki 30 lub 36%,
  • 1 cebula,
  • 2 żółtka,
  • 1 łyżka mąki,
  • 2 łyżki masła,
  • natka pietruszki,
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Oczyszczone grzyby pokroić na małe cząstki, a cebulę w drobną kostkę. W garnku na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę i grzyby przez ok. 5–8 min. Cały czas mieszając, dodać łyżkę mąki. W osobnym garnku przygotować wywar warzywny z włoszczyzny oraz dużej cebuli. Podsmażone grzyby zalać przygotowanym wywarem, doprawić solą i pieprzem, gotować ok. 20 min. W osobnym naczyniu połączyć 2 żółtka ze śmietaną, zahartować, dolewając stopniowo parę łyżek zupy. Całość zagotować. Gotową zupę posypać natką pietruszki.
Paulina Janusz-Twardowska
Autor Artykułu:Paulina Janusz-Twardowska

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
20. grudzień 2024 13:40