Zupa grzybowa jak u mamy i nie tylko na święta. Oto przepis na przepyszną zupę ze świeżych i suszonych grzybów.
Sezon grzybowy w tym roku zaczął się wyjątkowo wcześnie. Warto korzystać z tych sezonowych darów lasu i serwować grzybowe dania nie tylko od święta. Jedną ze sztandarowych potraw z leśnych grzybów jest zupa – pełna aromatu i smaku. Sprawdź, jak prosto ją ugotować.
Składniki:
- 500 g grzybów leśnych (świeże lub mrożone),
- 200 ml śmietanki 30 lub 36%,
- 1 cebula,
- 2 żółtka,
- 1 łyżka mąki,
- 2 łyżki masła,
- natka pietruszki,
- sól, pieprz
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
Oczyszczone grzyby pokroić na małe cząstki, a cebulę w drobną kostkę. W garnku na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę i grzyby przez ok. 5–8 min. Cały czas mieszając, dodać łyżkę mąki. W osobnym garnku przygotować wywar warzywny z włoszczyzny oraz dużej cebuli. Podsmażone grzyby zalać przygotowanym wywarem, doprawić solą i pieprzem, gotować ok. 20 min. W osobnym naczyniu połączyć 2 żółtka ze śmietaną, zahartować, dolewając stopniowo parę łyżek zupy. Całość zagotować. Gotową zupę posypać natką pietruszki.