Brukowiec mazurski
Składniki:
- 50 g miodu,
- 50 g cukru,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika,
- 100 g masła,
- 0,5 kg mąki tortowej,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 2 duże jajka,
- powidła śliwkowe lub marmolada.
Składniki na lukier:
- 200 g cukru pudru,
- 1–2 łyżki gorącej wody,
- 1–2 łyżeczki soku z cytryny.
Przygotowanie:
Miód, cukier, cukier waniliowy, przyprawę do piernika i masło podgrzewać w rondelku z grubym dnem, do rozpuszczenia masła. Odstawić do przestudzenia.
Do miski przesiać mąkę i wymieszać z sodą. Wbić jajka. Wymieszać, a następnie dodać ciepłą mieszankę miodową i wyrobić ciasto.
Ciasto podzielić na 4 części i z każdej uformować wałek o grubości ok. 3 cm, a następnie każdy wałek podzielić na małe kawałki. Każdy kawałek spłaszczyć, nałożyć pół łyżeczki powideł i uformować kulkę wielkości orzecha włoskiego.
Przygotowane kulki układać w niewielkiej odległości w okrągłej formie o średnicy ok. 27 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 30 minut.
Wymieszać wszystkie składniki na lukier, aż do uzyskania gęstej płynnej konsystencji. Ostudzone ciasto posmarować lukrem po wierzchu lub w "spoinach" pomiędzy kuleczkami.
Zamiast miodu można użyć słodkiego syropu buraczanego, który nadaje piernikowi smak i aromat korzenno-karmelowy, a ciasto jest bardziej miękkie.
Ten artykuł pochodzi z wydania top agrar Polska 4/2024
czytaj więcej