StoryEditor

Tradycyjne specjały Warmii i Mazur - przepis na Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami

Kuchnia Warmii i Mazur łączy w sobie smaki kuchni staropolskiej, niemieckiej i kresowej. Regionalne potrawy są pyszne, naturalne i proste, niczym doskonały lek na wszystko – od przeziębienia, po przesilenie wiosenne. Dzisiaj prezentujemy przepis na Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami, czyli pierogi z kaszą i jajkiem!
07.04.2024., 11:30h

Przepis na Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami

Składniki na farsz:

  • 500 g kaszy gryczanej,
  • 400 g boczku wędzonego,
  • 400 g cebuli,
  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • olej,
  • sól i pieprz.

Zobacz także: Przepis na kartoflankę po wschodnioprusku. Tradycyjne specjały Warmii i Mazur

Składniki na ciasto:

  • 1 kg mąki pszennej,
  • ok. 1,5 szklanki gorącej wody,
  • 2 jajka,
  • 120 ml oleju,
  • sól.
  • Składniki na skwarki:
  • boczek wędzony,
  • czosnek,
  • majeranek, sól i pieprz.
image
Tradycyjne specjały Warmii i Mazur - dzyndzałki z chreczką i skrzeczkami
FOTO: Fot. Sierszeńska

Przygotowanie:

Kaszę ugotować na sypko. Boczek pokroić w kostkę i wysmażyć na suchej patelni. Cebulę posiekać i zeszklić na oleju. Ugotowane jajka pokroić w kostkę. Wymieszać wszystkie składniki. Doprawić solą i pieprzem, aby otrzymać wyrazisty farsz.

Przesiać mąkę, posolić, zrobić dołek, wbić jajka, wlać olej i wyrabiać ciasto, dolewając wodę. Gładkie, elastyczne ciasto owinąć w ściereczkę, zostawić na ok. 15 minut, aby odpoczęło. Rozwałkować ciasto na grubość 2–3 mm i wycinać krążki. Na środek każdego nakładać łyżeczkę farszu i zlepiać brzegi pierogów. Wkładać do osolonego wrzątku i od wypłynięcia na wierzch gotować ok. 5 minut.

Boczek pokroić w słupki lub kostkę, podsmażyć, na koniec dodać czosnek, majeranek, sól i pieprz. Chwilę podsmażyć, uważając, żeby czosnek się nie przypalił. Ugotowane pierogi podawać posypane skrzeczkami.

Katarzyna Sierszeńska
Autor Artykułu:Katarzyna Sierszeńska
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
04. listopad 2024 23:50