Przepis na Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami
Składniki na farsz:
- 500 g kaszy gryczanej,
- 400 g boczku wędzonego,
- 400 g cebuli,
- 4 jajka ugotowane na twardo,
- olej,
- sól i pieprz.
Zobacz także: Przepis na kartoflankę po wschodnioprusku. Tradycyjne specjały Warmii i Mazur
Składniki na ciasto:
- 1 kg mąki pszennej,
- ok. 1,5 szklanki gorącej wody,
- 2 jajka,
- 120 ml oleju,
- sól.
- Składniki na skwarki:
- boczek wędzony,
- czosnek,
- majeranek, sól i pieprz.
Przygotowanie:
Kaszę ugotować na sypko. Boczek pokroić w kostkę i wysmażyć na suchej patelni. Cebulę posiekać i zeszklić na oleju. Ugotowane jajka pokroić w kostkę. Wymieszać wszystkie składniki. Doprawić solą i pieprzem, aby otrzymać wyrazisty farsz.
Przesiać mąkę, posolić, zrobić dołek, wbić jajka, wlać olej i wyrabiać ciasto, dolewając wodę. Gładkie, elastyczne ciasto owinąć w ściereczkę, zostawić na ok. 15 minut, aby odpoczęło. Rozwałkować ciasto na grubość 2–3 mm i wycinać krążki. Na środek każdego nakładać łyżeczkę farszu i zlepiać brzegi pierogów. Wkładać do osolonego wrzątku i od wypłynięcia na wierzch gotować ok. 5 minut.
Boczek pokroić w słupki lub kostkę, podsmażyć, na koniec dodać czosnek, majeranek, sól i pieprz. Chwilę podsmażyć, uważając, żeby czosnek się nie przypalił. Ugotowane pierogi podawać posypane skrzeczkami.
Ten artykuł pochodzi z wydania top agrar Polska 4/2024
czytaj więcej