Sezon na truskawki szklarniowe rozpoczyna się w maju, a w czerwcu będziemy mogli zajadać się owocami już prosto z pola. Truskawki to jedne z ulubionych owoców Polaków. W naszym kraju produkujemy średnio 200 tys. ton truskawek rocznie, z czego 30-40% eksportujemy. Resztę zjadamy we własnym zakresie. Można powiedzieć, że jesteśmy prawdziwymi truskawkożercami. Jemy je nie tylko solo, ale używamy głownie do ciast i deserów. Oto jeden z prostych, ale przepysznych przepisów na truskawkowy deser.
Truskawkowy deser w słoiku
Składniki:
- 100 g płatków owsianych
- 6 łyżek miodu
- 3 łyżki serka mascarpone
- 100 g truskawek
- 150 ml jogurtu naturalnego
- pół laski wanilii.
Przygotowanie:
Na suchą patelnię wysypać płatki, podgrzewać, cały czas mieszając, aż zaczną wydzielać lekko orzechowy zapach. Zalać 3 łyżkami miodu, mieszać, aż miód zacznie się karmelizować. Zdjąć z ognia i przełożyć na deskę. Truskawki pokroić w plasterki. Jogurt wymieszać z pozostałym miodem, serkiem mascarpone i ziarenkami wanilii. Do szklanych, małych słoiczków wkładać warstwami płatki, jogurt i truskawki.