Nie zawsze śniadanie musi być nudne - może być kolorowe, smaczne i wartościowe. A warto pamiętać, że to jeden z najważniejszych posiłków w ciągu dnia. Mamy dla Was trzy świetne przepisy na pomysłowe śniadania od Moniki Mrozowskiej.
Szaszłyki z tofu
Składniki dla 2 osób:
- 1 kostka wędzonego tofu 180 g,
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- garść pomidorów koktajlowych
(żółte i czerwone), - garść czarnych oliwek,
- garść liści bazylii,
- 1/2 cytryny.
Przygotowanie:
Tofu kroimy w grubą kostkę i smażymy na oleju rzepakowym na złocisty kolor. Pod koniec smażenia dodajemy sos sojowy. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół. Na każdy z patyczków nabijamy po jednej oliwce, pół pomidorka żółtego, kawałek podsmażonego tofu i pół pomidorka czerwonego. Całość posypujemy listkami bazylii i skrapiamy sokiem z cytryny.
Gofry na słono
Składniki na około 4–6 gofrów:
- 1 szklanka mąki orkiszowej z pełnego przemiału,
- 2 jajka,
- 1/3 łyżeczki soli,
- 3/4 szklanki mleka roślinnego,
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 75 g tartego sera np. mozzarella
- ok. 400 g kolorowych pomidorów koktajlowych,
- pęczek bazylii,
- sól do smaku,
- 1 łyżka oleju rzepakowego.
Przygotowanie:
Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. W drugiej misce żółtka mieszamy z mlekiem, olejem rzepakowym, mąką i proszkiem. Dodajemy starty ser i mieszamy. Do ciasta dodajemy ubite białka i delikatnie łączymy, by piana jak najmniej opadła. Do gofrownicy nakładamy tyle ciasta, żeby przykryć całą powierzchnię. Pieczemy ok. 8 min, aż gofry wyrosną, a z zewnątrz staną się chrupiące. Na wierzch nakładamy pomidorki, bazylię, polewamy odrobiną oleju.
Placuszki z warzywami
Składniki na 4 porcje, około 8 placków:
- 20 g drożdży,
- 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
- 1/4 szklanki wody,
- szczypta soli,
- 1 awokado,
- 1/4 czerwonej cebuli,
- 1/2 średniego zielonego ogórka,
- ok. 10 sztuk czerwonych pomidorów koktajlowych,
- mały pęczek pietruszki,
- 1 ząbek czosnku,
- 1/2 cytryny,
- 2 łyżki oleju rzepakowego.
Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Dodajemy przesianą mąkę oraz sól i zagniatamy ciasto (najlepiej robotem kuchennym). Po wyrobieniu odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.
Awokado obieramy ze skórki i kroimy w małą kostkę. Cebulę i ogórek również kroimy w małą kostkę, a pomidorki na ćwiartki. Do blendera wrzucamy poszatkowaną natkę
pietruszki, wyciśnięty czosnek, sok z 1/2 cytryny oraz olej rzepakowy i całość miksujemy
na jednolity sos.
Wyrośnięte ciasto zagniatamy ponownie i dzielimy na 8 części. Z każdej części formujemy kulkę, którą rozwałkowujemy.
Placki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 250°C 6–8 minut.
Na każdy z placków nakładamy odrobinę pokrojonych warzyw i wszystko polewamy przygotowanym pietruszkowym sosem.