Sałatka z buraczkiem i śledziem jest wyrazista w smaku. Pazura nadaje jej ostra musztarda. Można powiedzieć, że na pewno trafi w gusta koneserów wytrawnej kuchni. Poza tym sałatka ta, dzięki swojemu różowemu kolorowi pięknie prezentuje się na stole. Zatem do dzieła!
Czego potrzebujesz?
Składniki:
- 500 g filetów śledziowych,
- 4 jaja
- 5 ziemniaków
- 4 marchewki
- 4 buraczki
- 5 kiszonych ogórków
- 1/2 cebuli
- 1/2 jabłka
- natka pietruszki
- sok z 1/2 cytryny
- kilka łyżek majonezu
- 2 łyżeczki ostrej musztardy
- 3 łyżki octu
- sól
- pieprz
Jak to zrobić?
Filety śledziowe opłucz, osusz i pokrój na kawałki. Rybę zamarynuj octem i sokiem z cytryny pozostawiając na minimum godzinę w lodówce. Im dłuższy czas marynowania, tym sałatka będzie smaczniejsza.
Buraki bez obierania zawiń w folię aluminiową i piecz w temperaturze 200 C do miękkości.
Ziemniaki i marchew ugotuj w łupinach. Jaja ugotuj na twardo.
Ugotowane i upieczone warzywa obierz z łupin i razem z jajami na twardo pokrój w kostkę. Do warzywno-jajecznej kostki dołóż śledzie wyjęte z marynaty.
Kiszone ogórki i jabłko obierz ze skórki, poszatkuj wraz z cebulą i natką pietruszki.
Do sałatki dodaj majonez oraz musztardę. Wszystko dokładnie wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.
Sałatka musi się przegryźć, więc włóż ją do lodówki. Za parę godzin będzie idealna.