
250 g masła,
450 g mąki,
100 g cukru,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
3 żółtka.
Sposób wykonania: Składniki zagnieść razem. Ciasto odstawić na 30 minut do lodówki. Rozwałkować i wycinać pożądane kształty: prostokąt, koło, jajo. Na kształtach zrobić ranty z ciasta. Piec 10-15 minut w temperaturze 180°C. Składniki na 3 kształty.
Składniki na masę i pomadę:
1 cytryna,
1 białko,
1 szklanka cukru,
skórka otarta z cytryny,
2/3 szklanki cukru pudru na polewę.
Sposób wykonania:
Cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę. Z połowy cytryny wycisnąć sok, a drugą połowę pokroić w plastry i podgrzewać w garnku. Dodać cukier i dalej podgrzewać mieszając, aż cukier się rozpuści. Uzyskamy gęstą masę, którą należy trochę ostudzić przed nałożeniem na spód. Białko ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cukier puder i startą skórkę z cytryny wymieszać z sokiem z cytryny, dodać pianę i odrobinę gorącej wody. Całość wymieszać. Gdy pomada zacznie gęstnieć, wykładać ją na spód pokryty wcześniej masą cytrynową. Mazurek udekorować bakaliami i plastrami cytryny.
Przepis przygotowała Kinga Machaj
Opr. Agata Dobak
